Κομοτηνή: Οι παραδοσιακοί μάγειρες στην κουζίνα μιας εποχής που αλλάζει

Κρατούν τα μαγειρικά σκεύη στα χέρια τους με τον ίδιο τρόπο που οι μαθητές κρατούν το μολύβι,οι χτίστες το μυστρί και ένας αγρότης το φτυάρι. «Επαγγελματίες μάγειροι», όπως δηλώνουν σπεύδοντας να διευκρινίσουν «παραδοσιακοί».

Μιλούν στο ertnews.gr για τη δουλειά τους, το φόρτο εργασίας του καλοκαιριού, αλλά και την «περιορισμένη κίνηση του Φθινοπώρου» και στέκονται με προβληματισμό «στην απουσία νέων μαθητευομένων» από τις δικές τους κουζίνες, «τις παραδοσιακές».

Τηγάνια, κατσαρόλες, σπάτουλες, κουτάλες, λαβίδες ψησίματος – σερβιρίσματος, πινέλα κι αναδευτήρες άλλα αφημένα στους πάγκους, ένδειξη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί κι άλλα κρεμασμένα με τάξη και σειρά στους τοίχους έτοιμα προς χρήση. Οι χώροι τους είναι μεν πεντακάθαροι, γιατί όπως λένε «ο καλός ο μάγειρας από την καθαριότητα φαίνεται», ωστόσο, απουσιάζει το design των προβεβλημένων Chef. Εκείνοι δηλώνουν «μάγειροι» και μέχρι να ψηθεί το παστίτσιο, το μπριάμι και ο μουσακάς, τα πιάτα ημέρας, μοιράζονται αλλαγές και νέα του δικού τους χώρου.

«Το καλοκαίρι δουλεύαμε δύο ωράρια για να τα προλάβουμε», δηλώνουν στο ertnews.gr και σημειώνουν ότι η κίνηση αποζημίωσε τον κόπο τους. Με τον ιδρώτα μονίμως να ρέει και τους ίδιους σε εγρήγορση πάντα έβλεπαν κατσαρόλες και ταψιά να αδειάζουν, ορεκτικά και σαλάτες να φρέσκο κόβονται ξανά και ξανά. «Αυτή η αποδοχή εκτός από το μεροκάματο μας χάριζε και μια ικανοποίηση, μια επιβεβαίωση ότι η δουλειά μας αρέσει», τονίζουν. Με τον ερχομό του φθινοπώρου να ρίχνει τους ρυθμούς, «αναμενόμενο ο κόσμος πάντα «μαζεύεται» μέσα», δηλώνουν και προ του χειμώνα να τους βρίσκει με την ίδια πάντοτε αγωνία «να κρατηθεί η επιχείρηση ανοικτή για να έχουμε κι εμείς δουλειά», καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών «είναι μόνιμος βραχνάς», όπως λένε.

Όσον αφορά στην «παραδοσιακή μαγειρική»; Όπως υποστηρίζουν «τα γνώριμα και τα απλά, αυτά που «ξυπνούν» αναμνήσεις και «θυμίζουν» κάτι από το σπίτι του καθενός πάντα αρέσουν» και αποκαλύπτουν ότι το καλύτερο της δουλειάς τους, πέρα από την ανταμοιβή του μισθού, είναι να «βλέπουν τα πιάτα άδεια να μπαίνουν ξανά στην κουζίνα» ή «όταν έρχεται κάποιος πελάτης να τους συγχαρεί» ή και αρκετές φορές «να ζητήσει τη συνταγή» όπως λένε.

Μοναδική «παραφωνία», πέρα από τις δυσκολίες της εποχής που βαραίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τους στερούν πελατεία; «Η απουσία μαθητευομένων από τις δικές μας, τις παραδοσιακές κουζίνες » λένε και προσθέτουν «φαίνεται να τους κερδίζει ο χώρος της μαγειρικής, ωστόσο, πιο πολύ έλκονται από τους chef της τηλεόρασης και λιγότερο από τη λάντζα της δικής μας κουζίνας» και όπως μαρτυρούν, «ο κάθε παραδοσιακός μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του από την λάντζα ξεκινά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος