Κομοτηνή: Οι νοικοκυρές κάνουν τα παλιά καινούργια και τα ραφτάδικα πολλαπλασιάζονται

Οι νοικοκυρές κάνουν τα παλιά καινούργια και τα ραφτάδικα στην Κομοτηνή αυξάνονται. Σε περισσότερα από τριάντα σημεία στην πόλη δεν ακούγεται άλλο από τον ήχο της ραπτομηχανής που δουλεύει ασταμάτητα.

Με το βελόνι και την κλωστή στο χέρι, σκυμμένοι άλλοτε πάνω από ένα παντελόνι που θέλει κόντεμα και άλλοτε πάνω από ένα φουστάνι γυναίκες, στην πλειοψηφία τους, ράφτρες, αλλά και άντρες ράφτρες δουλεύουν ασταμάτητα πολύ πέραν του ωραρίου των υπολοίπων καταστημάτων.

«Τα τελευταία δύο τρία χρόνια η κίνηση είναι πεσμένη» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και σημειώνουν ότι δε σταμάτησαν να δουλεύουν ούτε και την περίοδο της πανδημίας. «Ο κόσμος θέλει να διορθώσει τα ρούχα του αλλά δεν έχει λεφτά. Ύστερα πωλούνται και ρούχα σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να σκέφτονται ότι αξίζει καλύτερα κάποιος να αγοράσει, παρά να διορθώσει το παλιό του. Όμως δεν είναι σωστή τακτική αυτή, γιατί το παλιό μπορεί να είναι ένα ρούχο που αξίζει.»

Το μακρύ κοντό, το μακρυμάνικο κοντομάνικο και το φθαρμένο αν γυριστεί, σαν καινούργιο. «Είναι μια τέχνη με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» λένε όσοι και όσες την εξασκούν, αλλά με πολύ λύπη διαπιστώνουν ότι οι νέοι και οι νέες σήμερα δεν κάθονται δίπλα τους να την μάθουν. «Το βελόνι και η κλωστή θέλει υπομονή» σημειώνουν και παρατηρούν ότι «έβγαλε» εκτός σπιτιού, στον εργασιακό χώρο, πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια.
Κάνουν ένα μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό και συνεχίζουν τη δουλειά έχοντας, όπως σημειώνουν, μπροστά τους έναν δύσκολο χειμώνα. «Κοντά στο μεγαλύτερο έξοδο, την πληρωμή της ασφάλειας στο ΤΕΒΕ,τώρα προστίθεται και το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση. Θα πρέπει να δουλέψουμε περισσσότερες ώρες για να βγάλουμε λεφτά » σημειώνουν και θυμούνται το δικό τους ξεκίνημα. Άλλες στο πλευρό της μαμάς ή δίπλα σε κάποια επιδέξια γειτόνισσα. Άλλοι πηγαίνοντας βοηθοί δίπλα σε παλιότερους ράφτες. Και κάποιες νεότερες στο Κέντρο Νεότητας. Αίτημα των τελευταίων να λειτουργήσουν ξανά αυτού του είδους τα τμήματα που έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλές, όπως λένε, να μάθουν μια τέχνη πάω στην οποία «ακούμπησαν» χρόνια μετά.
Με δύο ευρώ χρέωση στην πιο απλή εργασία γεμίζουν το δικό τους ταμείο στηρίζοντας οικογένειές και σπουδάζοντας παιδιά. «Ο κόσμος θέλει να κάνει τα παλιά του καινούργια, κάποιοι και αναγκαστικά, αλλά πιέζονται οικονομικά και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τον ράφτη τους». Ούτε κουβέντα όπως λένε για ράψιμο από την αρχή. «Περνά καιρός για να δεχτούμε μια τέτοια παραγγελία, αλλά όταν συμβεί χαιρόμαστε παλύ».
Ράφτες και ράφτριες στην Κομοτηνή, σε μικρούς επαγγελματικούς χώρους. Με μηχανές που δεν σταματούν λεπτό και με το βελόνι που «κλέβει» όλη την προσοχή τους, οπότε ούτε λόγος για ματιά έξω στην κίνηση του δρόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος