Κομοτηνή: Οι μπαξεβάνηδες της Ροδόπης

«Στροφή» στην καλλιέργεια λαχανικών σημειώνεται την τελευταία δεκαετία (10ετία) στη Ροδόπη. Έστω μετ΄ εμποδίων και με δύο βήματα μπρος ένα πίσω, αργά αλλά σταθερά παραγωγοί «πικραμένοι» από πειραματισμούς, αλλά και από τον “λευκό χρυσό”, το βαμβάκι, επιστρέφουν, όσοι διαθέτουν λίγα στρέμματα, στα λαχανικά. Προωθώντας τα οι ίδιοι κάνουν μια προσπάθεια να μειώσουν κόστος και να αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Κάτοικοι της Ροδόπης, παραγωγοί λαχανικών από τα Παγούρια, τη Δύμη, το Πάμφορο, την Αρίσβη, τη Διώνη και το Ήπιο μιλούν στο www.ertnews.gr για τη «στροφή» που έκαναν και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Φέτος η παραγωγή ήταν εξαιρετική. Το κόστος, όμως, ήταν ανεβασμένο» σημείωσαν και στάθηκαν στην ποικιλία που χαρακτηρίζει τα μικρά κτήματα και τους πάγκους τους. «Λίγο από όλα, αυτό είναι το μυστικό, εάν δεν πάμε κάπου καλά να έχουμε από κάπου αλλού να πιαστούμε» λένε.

Μεμονωμένα παραδείγματα αγροτών που γύρισαν την πλάτη στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι και προσπάθησαν με το να γίνουν και λίγο «έμποροι» να τα καταφέρουν καλύτερα. «Τρεις μέρες βγάζουμε από τη γη και τρεις μέρες πουλάμε» δηλώνουν στις αρχές Δεκεμβρίου και με τον καιρό «σχεδόν» σύμμαχό τους. Κι όσον αφορά στη δουλειά; «Από τις έξι το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ το καλοκαίρι, πιο νωρίς τώρα μαζευόμαστε σπίτι, αλλά δύσκολη δουλειά, μια που κάθε εποχή έχει τα λαχανικά της».

Η έλλειψη εργατικών χεριών θα ήταν πρόβλημα, αν η διάθεση των προϊόντων τους γινόταν εύκολα. Τα τελευταία χρόνια, όπως λένε, «λίγα πουλάμε, λίγα βγάζουμε» και σπεύδουν να προσθέσουν «ποτέ δεν μένει η τσέπη μας άδεια από κέρματα». Μεγαλύτερη απογοήτευση όταν, λόγω των καιρικών συνθηκών, ο κόπος τους μένει στο χωράφι. «Δυστυχώς από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει και αυτού του είδους οι απώλειες μας βαραίνουν».
Έκαναν την αρχή με βοηθούς τις συζύγους συνεχίζουν δείχνοντας ότι και η Ροδόπη έχει τους μπαξεβάνηδές της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος