Κομοτηνή: Οι μονόλογοι των μικρομανάβηδων της εποχής

Έτοιμοι να «κατεβάσουν ρολά» δηλώνουν επαγγελματίες πωλητές φρούτων και λαχανικών στην Κομοτηνή. Ιδιοκτήτες πολύ μικρών επαγγελματικών χώρων που συντηρούσαν χρόνια τις οικογένειές τους μεταπουλώντας λαχανικά και φρούτα βρίσκονται, όπως δηλώνουν στο www.ertnews.gr, σε πολύ δύσκολη θέση βλέποντας έμπειρους συναδέλφους τους που τους γνώριζαν χρόνια να κλείνουν μην αντέχοντας την πίεση της εποχής.

Οι μικρομανάβηδες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατανάλωση μειωμένη στο ¼ σε σχέση με πριν δέκα χρόνια βλέποντας τον τζίρο τους να κατρακυλά και τα έξοδά τους να παίρνουν την ανηφόρα. Πριν έντεκα χρόνια ξεκίνησε τη δραστηριότητα του στο χώρο ο κύριος Χιδήρογλου σήμερα, έντεκα χρόνια μετά, αυτό που του μένει, όπως λέει, « είναι ένα διπλό άγχος, για το σήμερα και το αύριο».

«Με την κατανάλωση στο ¼ σε σχέση με πριν έντεκα (11) χρόνια δεν μπορείς να προσδοκάς πολλά» δηλώνει στο www.ertnews.gr και όσο ετοιμάζει τους πάγκους παρατηρεί «είχαμε 10.000 ευρώ τζίρο πριν έντεκα χρόνια, τώρα έχουμε 3.000, αντί να ψωνίζουν για δέκα ευρώ, τώρα οι αγορές τους περιορίζονται στα τρία ευρώ». Μειωμένη η κατανάλωση από τη μια, αυξημένες οι τιμές των προϊόντων που προμηθεύονται από την άλλη. «Την ντομάτα Κρήτης την αγοράζαμε 1,5 ευρώ πέρσι, τώρα 2,20 θα βάλουμε και 20-30 λεπτά πάνω για να μας μείνει κάτι θα πάει στα 2,5 ευρώ. Πώς θα την αγοράσει ο καταναλωτής; » αναφέρει μιλώντας με τον πάγκο, με τα προϊόντα πριν ακόμη φανούν οι πρώτοι πελάτες. Οι μονόλογοι των μικρο εμπόρων της εποχής…
Λόγω της πεσμένης ζήτησης και η ποσότητα των προϊόντων που καταλήγει στα σκουπίδια είναι μεγαλύτερη. «Στα δέκα κιλά που προμηθευόμαστε, τα 3-4 εξ αυτών τα πουλάμε, τα υπόλοιπα τα πετάμε, ευπαθή προϊόντα που χαλάνε αμέσως ».
Το μόνο παρήγορο; Η κυριαρχία της ελληνικής παραγωγής στους πάγκους, του δικούς του και των συναδέλφων του, προϊόντα από τη γη της Θράκης, αλλά και από Κρήτη, Κόρινθο, Καστοριά. Με τους καλύτερους πελάτες, μισθωτούς και συνταξιούχους, να «χάνονται» μετά τις 15 του μηνός και να εμφανίζονται στην επόμενη πληρωμή. «Βραχνάς» για τους μικρο-μανάβηδες της εποχής: «Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος» απαντούν οι ίδιοι και σημειώνουν, τα 30 ευρώ έγιναν 200 συν άλλα τόσα, στην καλύτερη περίπτωση το ενοίκιο, «με το καλημέρα αντί να σου δώσει το κατάστημά σου θα πρέπει να του δώσεις εσύ» λένε και συνεχίζουν την προσπάθειά τους .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος