Κομοτηνή: Οι γυναίκες του Κένταυρου

Η κα Μουμίν Τσαφατμέ από τον Κένταυρο Ξάνθης μαζί με έξι άλλες φίλες της ξεκίνησε μια προσπάθεια που κέρδισε την αποδοχή του κόσμου κι ενίσχυσε την δική τους αυτοπεποίθηση. Η αρχή έγινε με την παρασκευή τοπικών προϊόντων, στη συνέχεια με το πλέξιμο κι αμέσως μετά και με τα βότανα που χαρίζει απλόχερα ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, κατάφεραν έτσι να ενισχύσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Κομοτηνή: Οι γυναίκες του Κένταυρου
Η κα Μουμίν Τσαφατμέ από τον Κένταυρο Ξάνθης

«Θέλαμε ο κόσμος να γνωρίσει τον πλούτο του τόπου μας, να τον προβάλουμε και παράλληλα να στηρίξουμε τις οικογένειές μας.» δηλώνει η ίδια στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει σεμνά, αληθινά και με καθαρό λόγο « Ακόμη είμαστε στην αρχή, αλλά νιώθουμε μια μικρή ικανοποίηση από τα βήματα που έχουμε κάνει.» Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική, γυναίκες, αλλά και άνδρες που επισκέπτονται την περιοχή τους ή το κοινό που τις συναντά σε εκθέσεις που συμμετέχουν δείχνουν ενδιαφέρον για τα πλεκτά τους, για τις μαρμελάδες με κράνα που παρασκευάζουν. «Μέχρι τώρα τα πήγαμε μια χαρά» δηλώνει η κα Μουμίν κι εξηγεί για τον τρόπο που δουλεύουν. «Μας αρέσει γενικά το πλέξιμο , δεν ήταν άγνωστο σε μας, ήταν κάτι που το κάναμε πάντα, πλέκαμε και πάντα παρασκευάζαμε αυτά τα γλυκά, απλώς θέλαμε να τα βγάλουμε προς τα έξω να τα δούνε κι άλλοι. Από αυτό που κάνουμε εμείς τώρα μπορούν να εμπνευστούν κι άλλοι να κάνουν το ίδιο. Ύστερα δεν έχουν όλοι το χρόνο και τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο, οπότε μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα από εμάς.»

Φίλες μεταξύ τους, γειτόνισσες, είναι πάντα μαζί, γνωρίζονται καλά, συνεργάζονται άψογα και συνεχίζουν με κέφι και με θέληση. «Όποτε μπορούμε πλέκουμε. Όποτε μπορούμε κάνουμε τις μαρμελάδες και τα λικέρ μας και συνεχίζουμε» δηλώνει και μιλά με αγάπη για την πρόεδρο τους, την κα Αρετή που είναι και δασκάλα τους. «Δημιουργήσαμε μια ΚΟΙΝΣΕΠ και με την καθοδήγηση της προσπαθούμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας. Την ονομάσαμε «Pletano», που σημαίνει πλέξη.»

Όνειρο των έξι αυτών γυναικών είναι να οργανωθούν καλύτερα και να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και, όπως χαρακτηριστικά λένε, « Όπου μας πάει ο δρόμος, να φτάσουμε εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι γυναίκες του ορεινού όγκου να βγούνε λίγο προς τα έξω. Θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω αυτό που κάνουμε, αυτό που εμείς δημιουργούμε.» δηλώνει γνωρίζοντας καλά κι εκείνη και οι συνεργάτιδές τους να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα και να τα καταφέρνουν.
Φώτο: Η κα Μουμίν Τσαφατμέ με την κα Αρετή και τις υπόλοιπες γυναίκες του Pletano ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος