Κομοτηνή: Οι γκαϊτατζήδες των Φιλοτεχνών ανοίγουν τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων

Μια μουσικοχορευτική πατινάδα, αλλά χωρίς πατίνια θα παρουσιάσουν οι «Φιλοτέχνες» ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» της πόλης. Οι γκαϊτατζήδες του Εργαστηρίου της Στέγης Παράδοσης και Λαογραφίας « Οι Φιλοτέχνες» επιστρέφουν δυναμικά από δίχρονη απουσία λόγω της πανδημίας του κορονοϊου.

Πρόκειται, για την εκδήλωση εκείνη που ανοίγει φέτος το πρόγραμμα των “Ελευθερίων” στην Κομοτηνή, 102 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό. Όπως είπε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (29-4-2022) η πρόεδρος, η κα Ιωάννα Αλμπανίδου η πρώτη πατινάδα και ματινάδα και μαντινάδα είναι μια μεγάλη «ανάσα» μετά τα δύο χρόνια μη λειτουργίας λόγω του κορονοϊού. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανοίγουμε αυτή την περίοδο με μια μουσικοχορευτική παρέλαση, μια πατινάδα» δήλωσε η κα Αλμπανίδου και σημείωσε ότι θα πάρουν μέρος σε αυτή οι χορευτές, οι χορωδοί, τα παιδιά του εργαστηρίου μουσικής, αλλά και αρκετοί άλλοι μουσικοί, που προσφέρουν αγαπημένες μουσικές και νότες της παράδοσης.

«Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα που αγκάλιασαν αυτή τη δράση και θα έρθουν, Θα είναι κοντά μας τριάντα συνολικά μουσικοί με τα παραδοσιακά τους όργανα» δήλωσε η κα Αλμπανίδου. Η μουσικοχορευτική αυτή παρέλαση θα έχει αφετηρία την καπναποθήκη, θα περπατήσουμε χαρούμενα στους δρόμους της Κομοτηνής» είπε αποτυπώνοντας ραδιοφωνικά αυτή τη διαδρομή:Καπναποθήκη, Βενιζέλου, Ερμού, Σπαθί, κεντρική πλατεία και μίλησε για μια εσωτερική ανάγκη που ξεπηδά από τα δύο χρόνια απραξίας. «Θέλουμε και να τραγουδήσουμε και να παίξουμε μουσική και να χορέψουμε και να στολίσουμε έτσι την πόλη, να «ανθίσει» με ηχοχρώματα περπατώντας στους δρόμους της Κομοτηνής και καταλήγοντας στην πλατεία».

Στην κεντρική πλατεία η χορωδία της Στέγης συνοδεία των γκαϊτατζήδων θα πει τα δικά της τραγούδια. «Ελπίζω να έρθει ο κόσμος, να το χαρεί, να το αγκαλιάσει» δηλώνει και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλο τον κόσμο. Το Τμήμα Εκμάθησης Μουσικών Οργάνων της Παράδοσης θα είναι η “ψυχή” αυτής της εκδήλωσης. Στους κόλπους του δεν διδάσκεται μόνο γκάιντα , αλλά και: καβάλι και ακορντεόν και βιολί και αρμόνιο.

«Όποιος επιθυμεί κάτι ερχόμαστε σε συνεννόηση με τους δασκάλους και τους μουσικούς μας, με τον υπεύθυνο του Τμήματος, τον κο Δημήτρη Κυριακάκη και του προσφέρουμε την ευκαιρία της εκμάθησης.» είπε η κα Αλαμπανίδου.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας τα τραγούδια που θα ακουστούν θα είναι παραδοσιακά, θρακιώτικα, μαντιλάτα, συγκαθιστά, τραγούδια και χοροί που επιτρέπουν την απόσταση μεταξύ των χορευτών «με την ελπίδα ότι», όπως ανέφερε, « σιγά- σιγά με τη χαλάρωση των μέτρων θα είμαστε πιο ελεύθεροι στις χορευτικές μας εκδηλώσεις. Έστω κι έτσι γίνεται μια αρχή κι εμείς έχουμε μεγάλη χαρά».

Η πατινάδα, ματινάδα, μαντινάδα είναι ένα ερωτικό άσμα που τραγουδιέται με συνοδεία κιθάρας ή άλλων οργάνων κατά τη νύχτα στους δρόμους. «Προσπαθούμε να αναβιώσουμε αυτό το τραγούδι που ήταν κάποτε στο παρελθόν ένας τρόπος επικοινωνίας ελλείψει τηλεφώνων με τα αγόρια να τραγουδούν έξω από το σπίτι της αγαπημένης τους» είπε η κα Αλμπανίδου δηλώνοντας αληθινά χαρούμενη που συμμετέχουν τρεις φορές στο πρόγραμμά των φετινών ελευθερίων. Η δεύτερη για τη Στέγη θα είναι στις 8 Μαΐου στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού με τη γιορτή της παγκόσμιας ημέρας χορού για τρίτη χρονιά. Και στις 13 Μαΐου με το χορευτικό τμήμα της Στέγης να εμφανίζεται επί σκηνής στην κεντρική πλατεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος