Υπέρ της εμφάνισης της σημαίας στα μπαλκόνια παραμονές της Εθνικής Επετείου του Έπους του ’40 δηλώνουν τρεις στους τέσσερις φοιτητές του Δ.Π.Θ. Εμφανίζονται θετικοί στο σύνολό τους στην πραγματοποίηση μικρών επετειακών εκδηλώσεων, όπως κατάθεση στεφάνων, τέλεση επιμνημόσυνων δεήσεων, ομιλίες κ.α. Ένας στους δύο σημειώνει ότι οι επετειακές εκδηλώσεις συμβάλουν στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και σχεδόν στο σύνολό τους βρίσκουν ελλιπή τον τρόπο διδασκαλίας του Έπους. Τρεις στους τέσσερις φοιτητές του ΔΠΘ και τέσσερις στις πέντε φοιτήτριες πιστεύουν ότι ορθώς τιμάται η Εθνική Επέτειος του «Όχι» με την έπαρση την εμφάνιση της σημαίας στα μπαλκόνια των κατοικιών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής σε σύνολο πενήντα επτά (57) φοιτητών, τρεις στους πέντε δηλώνει ότι ορθώς τιμάται με αυτόν τον τρόπο το Έπος του ’40. Είκοσι φοιτητές σε σύνολο είκοσι οκτώ (28) και δέκα οκτώ φοιτήτριες σε σύνολο είκοσι τεσσάρων (24) απάντησαν θετικά ( «Ναι») δήλωσαν δηλαδή ότι συμφωνούν με την τοποθέτηση της σημαίας στο μπαλκόνι αρκεί να το θέλει κανείς να εκφραστεί και να τιμήσει την εθνική επέτειο με αυτό τον τρόπο.
Τη διαφωνία τους εξέφρασαν ένας –μια στους τέσσερις φοιτητές, συνολικά δεκατέσσερις (14), οκτώ (8) φοιτητές και έξι (6) φοιτήτριες. Σε ερώτημα εάν συμφωνούν με τις μικρές επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τόπους, όπως η έπαρση της σημαίας στο ηρώο της πόλης, η κατάθεση στεφανιών, σχεδόν στο σύνολό τους απάντησαν θετικά, ότι συμφωνούν στην πραγματοποίησή τους οι φοιτητές, είκοσι οκτώ (28) συνολικά.
Με τον ίδιο τρόπο απάντησαν και είκοσι τρεις (23) φοιτήτριες σημειώνοντας, όμως, επτά (7) από αυτές ότι «έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα». Δεν έλειψαν δε και αναφορές του τύπου ότι «λανθασμένα θεωρούνται εθνικιστικές». «Ίσως» απάντησαν δύο (2) άτομα.
Ιδιαίτερος ο ρόλος των επετειακών εκδηλώσεων αφιερωμένων στα ιστορικά γεγονότα στην αναμόχλευση της μνήμης για τους μεγαλύτερους και στον εμπλουτισμό της γνώσης για τους νεαρότερους κρίνουν πως είναι δύο στους τρεις φοιτητές, (είκοσι (20) απάντησαν θετικά και δέκα (10) αρνητικά).
Μεγαλύτερος ο προβληματισμός στις τάξεις των φοιτητριών,, καθώς επικρατεί η άποψη ότι «θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερες αναφορές». Περισσότερες από τις μισές που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε. Και μια στις τρεις ότι βοηθούν σε ένα μικρό βαθμό. Ειδικότερα, δεκαέξι (16) απάντησαν «Όχι», εννέα (9) απάντησαν «Ναι», «Βοηθούν εν μέρει» απάντησαν δύο, (2) και «ίσως » ένα άτομο. Ιδιαίτερη η επισήμανση ότι «θα πρέπει να τιμώνται τα ιστορικά γεγονότα και με ένα διαφορετικό τρόπο».
Τέλος, στο ερώτημα: «Εάν η σχολική ύλη που είναι αφιερωμένη στα γεγονότα του 1940 και ο τρόπος διδασκαλίας της κρίνεται επαρκής ή ελλιπής;» Τέσσερις στους πέντε φοιτητές απάντησαν ότι είναι ελλιπής, είκοσι τέσσερις (24Α) φοιτητές και είκοσι τρεις (23) φοιτήτριες. Μόνο πέντε φοιτητές (2Α και 3 Κ) απάντησαν θετικά, ότι δηλαδή είναι επαρκής ο τρόπος κάλυψης . Καταγράψαμε συχνά τη φράση: «Απουσιάζει η πλούσια ύλη, αφιερώνεται λιγοστός χρόνος και μερικές φορές λείπει η πρόθεση». Πέντε (5) δε φοιτήτριες σημείωσαν ότι διδάσκεται το κεφάλαιο αυτό σχεδόν μονόπλευρα, ότι δηλαδή «παρουσιάζεται μόνο η ελληνική πλευρά».
Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος