Κομοτηνή: Ο τίμιος μανάβης της ορεινής Δρανιάς

Array

Από το χωριό της Δρανιάς ο κος Ραμαντάν Νιαζί, παραγωγός στα ορεινά της Ροδόπης καλλιεργεί πεπόνια, καρπούζια, ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια, αλλά και συλλέγει σύκα, αμπελόφυλλα και ό,τι άλλο χαρίζει απλόχερα η γη. Αρκεί, όπως σπεύδει ο ίδιος να σημειώσει, «να τη σεβαστείς και να την ποτίσεις με τον ιδρώτα σου.»

Στο χωριό του, στη Δρανιά, τόσο εκείνος, όσο κι άλλοι συγχωριανοί του, ασχολούνται με την αμπελουργία. «Έχουμε επιλέξει την ποικιλία Grimson και κάποια λίγα Αττικής Μοσχάτο. Είναι ποικιλία φαγητού και μόνο » δηλώνει σχεδόν ικανοποιημένος από τη φετινή του προσπάθεια. «Θέλει πολύ δουλειά και πολύ προσοχή. Είναι οι αρρώστιες, είναι και η ξηρασία που αποτελεί εμπόδιο».

Ο κος Νιαζί προσπαθεί, όπως λέει, να βγάλει καλή, ποιοτική παραγωγή. «Χρησιμοποιώ ελάχιστα φάρμακα και λόγω κόστους, αλλά και από σεβασμό στους καταναλωτές. Αυτά τα φάρμακα δεν μένουν στα προϊόντα για πολλές μέρες, οπότε ξέρω πότε να τα κόψω και να τα πουλήσω.»

Μόλις ο κος Νιαζί εμφανίζεται στους δρόμους των οικισμών και των πόλεων σπεύδουν οι νοικοκυρές να βγουν από το σπίτι και οι θαμώνες των καφενείων να σηκωθούν από την καρέκλα τους. «Με ξέρουν και με εμπιστεύονται» δηλώνει εκείνος με ικανοποίηση και σπεύδει να δώσει πληροφορίες στους απαιτητικούς πελάτες. Ο ανήσυχος ορεσίβιος παραγωγός ενισχύει το εισόδημά του φροντίζοντας και 45 μελίσσια, πάλι στα ορεινά της Ροδόπης, το μέλι το προωθεί σε καλούς πελάτες που τον ξέρουν και τον εμπιστεύονται, όχι άδικα.
Φώτο: Ο κος Νιαζί από τη Δρανιά της Ροδόπης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος