Κομοτηνή: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάλπης καλωσόρισε τη νέα χρονιά

Μια ωραία συνάντηση- ευκαιρία για συζήτηση κι ανταλλαγή των νέων του χωριού, αλλά και μια καλή αφορμή για σχεδιασμό νέων δράσεων ήταν η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας για τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Σάλπης.

 

«Το έθιμο μας το τηρήσαμε και φέτος» δηλώνει με ικανοποίηση η πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Δήμητρα Δωροπούλου και σημειώνει πως είναι 70 τα μέλη και πολλοί οι φίλοι που στηρίζουν τις προσπάθειες του Συλλόγου.

 

«Τα σχέδια μας δεν είναι μεγαλεπήβολα, αλλά προσπαθούμε να συνδράμουμε κι εμείς στις θρησκευτικές εορτές του χωριού και να συμπαρασταθούμε στην Ενορία μας. Ο Άγιος Αθανάσιος θα εορταστεί σε λίγες μέρες με ζεστό παραδοσιακό γλέντι μετά τον εσπερινό, όπως γίνεται με τον Άγιο Φανούριο το καλοκαίρι.»

Και φέτος δεν θα λείψουν οι επισκέψεις και οι εκδρομές που κάνει ο Σύλλογος με στόχο να αφήσουν για λίγο τα «σύνορα» του χωριού τα μέλη του Συλλόγου τους και να αποκομίσουν νέες εμπειρίες και παραστάσεις.

 

 

Όσον αφορά στην προσπάθεια του Συλλόγου να δημιουργήσουν Λαογραφικό Μουσείο, η κα Δήμητρα Δωροπούλου προσθέτει πως κάθε χρόνο βάζουν και κάτι καινούργιο στην Έκθεση Λαογραφικού Υλικού. «Προσθέτουμε φωτογραφίες και διαμορφώνουμε καινούργιες γωνιές στο Μουσείο με πράγματα καθημερινότητας των ανθρώπων του χωριού, είτε από την αγροτική τους ζωή, είτε από τη ζωή μέσα στο σπίτι. Τέτοιου είδους αντικείμενα κοιτούμε να τα συλλέγουμε και να τα βάλουμε σε γωνιές, ώστε να έχει μια εικόνα ο επισκέπτης που έρχεται στο μουσείο μας, πώς ήταν κάποτε τα σπίτια των παππούδων μας στη Σάλπη.»
Προβληματισμό δημιουργεί και στη Σάλπη, όπως και στους υπόλοιπους οικισμούς της Ροδόπης, ότι δεν επιστρέφουν οι νέοι που έχουν εγκαταλείψει το χωριό. «Είναι παρήγορο ότι μερικοί που βγαίνουν στη σύνταξη επιστρέφουν» δηλώνει η κα πρόεδρος ευχόμενη «Υγεία κι αγάπη.»
Φώτο: Δήμητρα Δωροπούλου – στιγμιότυπα από την κοπή της βασιλόπιτας ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ