Κομοτηνή: Ο κρυμμένος “θησαυρός” της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Ένας πλούτος μακριά από τα μάτια των αναγνωστών βρίσκεται «κρυμμένος» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής. Πρόκειται για δεκάδες εκδόσεις του 1870-80-90, αμέτρητες συλλογές που νέοι επιστήμονες, όπως ο βιβλιοθηκονόμος Ζαφείρης Τσάκος, καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν προσιτές και να έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι όσοι το επιθυμούν.

«Θέλουμε κάποια στιγμή να τις ψηφιοποιήσουμε, οπότε να μπορεί να τις βλέπει όποιος θέλει» δήλωσε ο Ζαφείρης Τσάκος και μίλησε για τη δυνατότητα που δίνεται στους λάτρεις της τοπικής ιστορίας να αντλήσουν επιπλέον πληροφορίες. Η Εστία και τα Θρακικά Χρονικά, το Λαογραφικό Αρχείο είναι κάποια από τα πολύτιμα παραδείγματα που αναφέρει. «Ένας πλούτος εν υπνώσει, που σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε και εκείνον να τον κάνουμε διαθέσιμο προς το κοινό», είπε προσθέτοντας ότι «σου προκαλεί ένα δέος». «Δεκάδες δερματόδετες συλλογές, όπως αυτές του Καζαντζάκη, τα άπαντα διαφόρων ποιητών, που μόνο και μόνο στην όψη σου προκαλούν ένα δέος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη δουλειά τη δική του και των συνεργατών του ο κος Τσάκος τόνισε πως: «Η δουλειά μας αφορά κυρίως το κομμάτι της τεκμηρίωσης και όσον αφορά στις συλλογές – εγγραφές που υπάρχουν ήδη, τις οποίες αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε με τρόπο τέτοιο που θα κάνουν την αναζήτηση πολύ πιο εύκολη στο κοινό γιατί όπως είπαμε, λόγω της κατάστασης, το κοινό μόνο μέσω του internet μπορούσε να βρει τι βιβλία έχουμε και κατ΄επέκταση να τα παραγγείλει ή να έρθει να τα δανειστεί από την έξοδο».

Για να αποκαλύψει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια να γίνει πιο εύκολη η αναζήτηση των τίτλων με τον εμπλουτισμό με επιπλέον στοιχεία. Ιδιαίτερη δε βαρύτητα δίνεται στη διαδικτυακή επικοινωνία με τη συχνή τροφοδότηση των social media και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. «Η αλήθεια είναι ότι ο ψηφιακός κόσμος έχει αποξενώσει τους νέους. Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια, το βλέπουμε κάθε μέρα» δήλωσε ο κος Τσάκος, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί οποιαδήποτε δράση ώστε να δείξουν στους μικρούς αναγνώστες τρόπους να αγαπήσουν λίγο παραπάνω το βιβλίο «γιατί», όπως είπε, «έχει χαθεί λίγο η επαφή των νέων ανθρώπων».

ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος