Κομοτηνή: O Covid και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός οδήγησε περισσότερο κόσμο στα ΚΕΠ

Ο Covid δεν έφερε μόνο κόσμο στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και στα ΚΕΠ. Τέσσερα λειτουργούν στον Δήμο Κομοτηνής με πολίτες όλων των ηλικιών να αναζητούν, τα τελευταία χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, που θα τους έδιναν τη δυνατότητα της πρόσβασης σε εσωτερικούς χώρους: πιστοποιητικά εμβολιασμού, αρνητικού ελέγχου PCR κ.α. Tο πρώτο εξάμηνο του 2022 από το ΚΕΠ 0593 του Δήμου Κομοτηνής (ΚΕΠ Πλατείας)  διεκπεραιώθηκαν σχεδόν 37.000 υποθέσεις!

Κομοτηνή: O Covid και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός οδήγησε περισσότερο κόσμο στα ΚΕΠ
ΚΕΠ,φώτο αρχείο ΕΡΤ

«Η προσέλευση ήταν αυξημένη» δήλωσε στο ertnews.gr η κα Μάρθα Κυρατζόγλου, προϊσταμένη Τμήματος στο ΚΕΠ της κεντρικής πλατείας κι εξήγησε πως επρόκειτο κυρίως για μεγάλης ηλικίας άτομα που δεν μπορούσαν μόνοι τους να τυπώσουν τις βεβαιώσεις, αλλά και για κάποιους γονείς μαθητών, που δεν είχαν ψηφιακές δεξιότητες.

Σύμφωνα με  τα στατιστικά στοιχεία των τεσσάρων ΚΕΠ του Δήμου Κομοτηνής
για το διάστημα από 01/01/2019 έως 30/09/2021:  Διεκπαιρεώθηκαν  το 2019  συνολικά 21.526 υποθέσεις, το 2020 39.438 και το 2021 61.383. Το δε πρώτο εξάμηνο του 2022 37.000 υποθέσεις.

Όσον αφορά στα αιτήματα, στα πιο συχνά  που υποβάλλονται καταγράφονται: η έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (4.501) και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού (2.176).

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί με τους πολίτες να προσέρχονται κυρίως για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, αν και από τις 2 Ιουνίου, που η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδεσμευτεί, η λήψη του, όπως είπε η κα Κυρατζόγλου, μπορεί να γίνει μέσω του gov.gr. Για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής το 2019 υποβλήθηκαν 13.000 αιτήματα, 25.000 το 2020 και 30.000 το 2021.

Τέλος, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ παρατηρούν, πολλές υπηρεσίες εξακολουθούν να μην δέχονται πολίτες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους με την προτροπή να τα καταθέσουν στα ΚΕΠ αυξάνοντας έτσι τον όγκο δουλειάς των εκεί εργαζομένων, αν και δεν συντρέχουν πια οι ίδιοι λόγοι που είχαν επιβάλει τα περιοριστικά μέτρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος