

«Η Μαρώνεια έχει μια ιστορία αιώνων πίσω της, από τον 7ο αιώνα π.Χ. με τους πρώτους αποίκους Χιώτες και από εκεί και πέρα συνεχίζει. Έχει Ιστορία, πολιτισμό, πλούτο, αίγλη. Την γνωρίζει όλος ο κόσμος. Είναι πόλος έλξης για τις φυσικές της ομορφιές.» δηλώνει η Βασιλική Περβανά, πρόεδρος του Συλλόγου «Ιππαρχία» και σημειώνει πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ουσιώδεις , αναφέροντας ως παράδειγμα το σπήλαιο της Μαρώνειας, το δρόμο προς το αρχαίο θέατρο, την καλύτερη πρόσβαση. Επίσης, όπως σημειώνει η κα Περβανά, ουσιώδης κρίνεται η παρέμβαση στην πλατεία, στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού.




Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου κυλούν ικανοποιητικά για τους ασχολούμενους με τον τουρισμό. Η κίνηση που σημειώθηκε ήταν καλύτερη από ότι στους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Ο Αύγουστος φαίνεται πως αποζημιώνει την Μαρώνεια με τον ερχομό επισκεπτών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Σύμφωνα με την Νεκταρία Γκολέ, επαγγελματία – κάτοικο της περιοχής . «Έρχεται κόσμος από παντού, από Ευρώπη, από την Τουρκία και από Βουλγαρία περισσότεροι. Τους αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά σπίτια, θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο.» Στη Μαρώνεια βέβαια ο επισκέπτης μένει ενθουσιασμένος από τις γαστριμαργικές προκλήσεις που συναντά. Παραδοσιακά θρακιώτικα πιάτα, αλλά και φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό. Σίγουρα πολλά για το θέμα έχει να πει η Θεοδώρα Φρατζίδου, εστιάτορας πολλά χρόνια και ειδική πια στη Μαρωνίτικη κουζίνα.

«Η Μαρώνεια έχει δικά της προϊόντα. Όλα με εξαιρετική ποιότητα. Κατσίκια που βόσκουν στον Ίσμαρο και πίνουν νερό από τη θάλασσα και είναι πιο νόστιμα. Το βραβευμένο ελαιόλαδο, τα προϊόντα από τον μπαξέ. Φρέσκο ψάρι, όλα της ώρας. Ντόπια κρέατα, από τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.» δηλώνει και προτείνει τα πιάτα της περιοχής :«Κατσικάκι στη σούβλα, κοκορέτσι, τζιγεροσαρμά, στιφάδο με κυδώνι και δαμάσκηνο. Λαχανοντολμάδες , γίδα βραστή, ντόπια λουκάνικα, σουτζουκάκια. Ξένοι από την Ουκρανία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Αγγλία, την Ιταλία, αλλά και Έλληνες από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο ζητάνε τα παραδοσιακά πιάτα.»


Φώτο: Η Μαρώνεια και οι άνθρωποί της ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος