Κομοτηνή: Νέοι αγρότες στα θρανία με την στήριξη του Οργανισμού Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά

Για 4η χρονιά προσφέρει δωρεάν προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής για νέους ανθρώπους που εργάζονται ή επιχειρούν στον κλάδο της αγρο-διατροφής ο Οργανισμός Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος . Σύμφωνα με τον κο Δημήτρη Βολουδάκη, υπεύθυνο μετεκπαίδευσης και κατάρτισης του Οργανισμού, που μίλησε σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (23-6-2021) από το 2018 μέχρι σήμερα έχει ωφελήσει περισσότερους από 3.500 νέους υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού κι ενίσχυσης της καινοτομίας σε περισσότερα από 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών των σημείων και περιοχές της Αν.Μ.Θ. Ενδεικτικά ανέφερε το πρόγραμμα κατάρτισης για την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος από Ελληνικές Αυτόχθονες Φυλές στα ορεινά Πομακοχώρια. Ή στη Ροδόπη επίσης σεμινάρια πάνω στο ελαιόλαδο στην παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.

Κομοτηνή: Νέοι αγρότες στα θρανία με την στήριξη του Οργανισμού Νέα Γεωργία – Νέα ΓενιάΣύμφωνα με τον κο Βολουδάκη φέτος θα τρέξουν δύο επιπλέον προγράμματα, ένα πρόγραμμα γεωργίας και ένα πρόγραμμα για την αιγο-προβατοτροφή με στόχο την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα « Όλα αυτά είναι καινοτόμα προγράμματα τα οποία συνάδουν με τις κατευθυnτήριες οδηγίες της Ε.Ε. για την αγροτική παραγωγή» σημείωσε ο ίδιος και εξήγησε «Πηγαίνουμε στην αν.Μ.Θ. επειδή έχουμε κατά καιρούς αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς. Υπάρχει δίψα και από νέα παιδιά για νέα γνώση και επικαιρο-ποιημένες πληροφορίες και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τις προσφέρουμε».

Τα τρία πρώτα χρόνια κύλησαν με μια σύμπραξη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο. «Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία αυτή από την Αμερική προς την Ελλάδα. Τώρα το πρόγραμμα στάθηκε στα πόδια του, έγινε αυτόνομος οργανισμός και συνεργάζεται με αρκετούς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, την ΕΛΓΟ Δήμητρα, Συνεταιρισμούς και Ιδιωτικές Εταιρείες».

Τέλος κατέληξε με μήνυμα αισιοδοξίας για τον τομέα της αγροδιατροφής. «Τα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης αποτέλεσε ένα λιμάνι σιγουριάς για τον κόσμο ο οποίος δυσκολεύτηκε αρκετά εκείνη την περίοδο και σήμερα βλέπουμε ότι τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής απολαμβάνουν καταξίωση στο εξωτερικό, οι ελληνικές εξαγωγές αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο και θέλουμε οι νέοι άνθρωποι που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη γεωργία την κτηνοτροφία την αλιεία να έχουν την υποστήριξη που τους πρέπει» είπε μιλώντας για μια «γέφυρα συνεργασίας» μεταξύ των ανθρώπων της παραγωγής, τους συνεταιρισμούς, τα πανεπιστήμια κ.ο.

Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου
Ακούστε εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος