Κομοτηνή-Ν.Φωτεινιάς: Ξεκινά η απογραφή αλόγων, ημιόνων και όνων στη Ροδόπη

Άλογα, όνοι και ημίονοι φαίνεται να ανήκουν σε μια άλλη εποχή, «πατούν»,όμως, και στην τωρινή. Έτσι, ξεκινά σύντομα η ηλεκτρονική απογραφή τους με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Διευθύνσεις.

«Στην περιοχή των Σαπών απαντώνται τα περισσότερα» δηλώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, ο κος Νίκος Φωτεινιάς και μιλώντας σήμερα 31-10-2022 στο www.ertnews.gr σημειώνει ότι με τον εξοπλισμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων η δική τους παρουσία παραγκωνίστηκε. Σήμερα κάποιοι λίγοι κτηνοτρόφοι και δασεργάτες ακόμη τα χρησιμοποιούν στις εργασίες τους, κυρίως όνους και ημιόνους. Ενώ τα άλογα βρίσκονται συνήθως σε μονάδες ιπποθεραπείας ή χώρους αναψυχής και γνωριμίας των μικρών παιδιών μαζί τους.

Υπολογίζεται πως καταγράφονται συνολικά, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, δύο χιλιάδες, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Η πλήρης καταγραφή, η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, θα δώσει και τη δυνατότητα ελέγχου του αριθμού τους, αλλά και της κατάστασης της υγείας τους . Πληροφορίες όπως: Τι είδους νοσήματα τα απειλούν; Εάν και ποια έχουν προσβληθεί θα συνοδεύουν το μητρώο του κάθενά από από αυτά» εξηγεί ο κος Φωτεινιάς.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ειδικοί πομποδέκτες θα τοποθετηθούν πάνω τους και η σήμανση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να γνωρίζουν που βρίσκονται, σε ποιόν ανήκουν, τι είδους εγκατάσταση τα φιλοξενεί και ποιος είναι ο υπεύθυνος φροντιστής τους.
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος