Κομοτηνή – Ν. Δομπάζης: Είναι σημαντικό να σωθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών

Φυτά από 32 ποικιλίες, ντομάτες, πιπέρια, μελιτζάνες. Συνολικά 5.000 σακουλάκια, με 15.000 φυντάνια έτοιμα για τους πολίτες της Ροδόπης. Μια δουλειά που ξεκινάει για τους «Σπορίτες» από το Φεβρουάριο ακόμη και στηρίζεται από μαθητές νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, και Συλλόγων της περιοχής.

Κάπως έτσι, από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, έφτασαν στην 21η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 7 Μαΐου στις 17.00 στην αυλή του θερινού θεάτρου Κομοτηνής, στο ΔΗΠΕΘΕ (απέναντι από το παρκάκι της Περιφέρειας). Την εκδήλωση διοργανώνουν οι «Σπορίτες» Ροδόπης, σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης. Όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (6-5-2022) ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, ο κος Νίκος Δομπάζης η αρχή είχε γίνει από τον «Πελίτι», αργότερα ανέλαβαν οι «Σπορίτες» Κομοτηνής ως ανεξάρτητη ομάδα.

Οι Σπορίτες της Ροδόπης στον αγώνα για τη διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών
«Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες χάνονται και μαζί τους χάνεται και η ελευθερία μας και η αυτάρκεια μας σε τροφή» δήλωσε ο κος Νίκος Δομπάζης. Παράλληλα, σημείωσε ότι “με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τελευταία φαίνεται πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τους δικούς μας σπόρους και να είμαστε αυτάρκεις στην τροφή μας, διαφορετικά θα τρέχουμε πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ… “

Όπως σημείωσε ο κος Δομπάζης είναι «Πολύ εύκολο να επιτευχθεί η αυτάρκεια στην Κομοτηνή, καθώς είναι μια μικρή πόλη και γύρω – γύρω υπάρχουν χωράφια, κήποι. Μπορούμε έτσι να έχουμε τον μικρό μας κήπο, τους μικρούς μας σπόρους και να έχουμε μια αυτάρκεια στην τροφή μας και όχι μόνο. Να έχουμε τροφή, αλλά να έχουμε και καθαρή τροφή γιατί η τροφή που μας δίνουν δεν είναι καθαρή, έχει μέσα τα δηλητήρια, όλα αυτά που ρίχνουν πάνω στα χωράφια για να την καλλιεργήσουν».

Ο ίδιος και η οικογένειά του, όπως αποκάλυψε, έχει καταφέρει κατά 80% τις διατροφικές του ανάγκες να τις καλύπτουν παράγοντας δική τους τροφή. «Δεν χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος. Και μόνο τα Σαββατοκύριακα να αφιερώσει κάποιος στον κήπο του είναι αρκετό. Ίσως και λίγο καθημερινά έτσι όχι μόνο παράγεις την τροφή σου, αλλά βοηθάς και την ψυχική σου υγεία γιατί το να καλλιεργείς τη γη είναι ψυχοθεραπεία» είπε παρατηρώντας κι εκείνος τα τελευταία χρόνια περισσότερο κόσμο να ενδιαφέρεται για σπόρους, «το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί. Οπότε, δεν μοιράζουμε μόνο φυτά, αλλά και σπόρους» ανέφερε. Γι αυτό όπως είπε “είναι σημαντικό να κρατάμε σπόρους, να δίνουμε στους γνωστούς μας και στους γύρω μας και δεν θα είμαστε εξαρτημένοι από τις σπόρο-παραγωγικές εταιρείες, που προσπαθούν κάνοντας τους δικούς τους σπόρους να ελέγξουν την σποροπαραγωγή με πολλούς τρόπους… Ο άνθρωπος, όμως, χιλιάδες χρόνια τώρα είχε τροφή χωρίς την παρέμβαση των εταιρειών και τώρα – τα τελευταία 50 χρόνια- δεν γίνεται να έχουμε τροφή χωρίς αυτά;»

Υπενθύμισε ότι η παραγωγή προσφέρει και γεύση και θρεπτικά συστατικά, που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς. «Είναι πολύ εύκολο να αρρωστήσει κανείς χάνοντας την υγεία του ψυχική και σωματική» είπε καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να προσέλθουν πριν τις πέντε κρατώντας νούμερα προτεραιότητας, τηρώντας αποστάσεις και περιμένοντας τη σειρά τους. «Όσοι θέλουν πιο πολλά να έχουν την υπομονή, στο τέλος σίγουρα θα πάρουν». υποσχέθηκε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος