Κομοτηνή – Ν. Δαλακούρα: Όλοι έχουμε ανάγκη να μαθαίνουμε για την ιστορία του τόπου μας (ηχητικό)

Συγγραφέας του νέου Μυθιστορήματος με τίτλο: “Η Θράσσα” η Κομοτηναία Νάγια Δαλακούρα. Ένα έντονα τοπικό μυθιστόρημα που μιλάει για τη Θράκη, που αναπνέει Θράκη, όπως λέει η ίδια. «Ένα μυθιστόρημα που διαπραγματεύεται τη Θράκη του 13ου αιώνα και μέσα από τους ήρωες και τα παθήματά τους μας γνωρίζει τη ζωή την πολύ ταραγμένη εκείνη περίοδο» αναφέρει.

Κομοτηνή – Ν. Δαλακούρα: Όλοι έχουμε ανάγκη να μαθαίνουμε για την ιστορία του τόπου μας (ηχητικό)
Συναντήσαμε την Νάγια Δαλακούρα στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής

Εδώ και μερικούς μήνες, που κυκλοφόρησε το έργο της εισέπραξε την πολύ μεγάλη αγάπη του αναγνωστικού του κοινού ειδικά των συντοπιτών της κι αυτό ήταν κάτι που την συγκίνησε βαθιά, κάτι, που όπως είπε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» δεν το περίμενε η ίδια, καθώς «η Θράκη του 13ου αιώνα είναι ένα θέμα όχι και το πιο εμπορικό».
«Ωστόσο», σύμφωνα με την Νάγια Δαλακούρα, «αυτό που απέδειξε “Η Θράσσα” είναι ότι όλοι εδώ έχουμε ανάγκη να μαθαίνουμε για την ιστορία και ειδικά για την ιστορία του τόπου μας».
Το έναυσμα για την ίδια, όπως αποκάλυψε, ήταν το τοπίο και οι άνθρωποι. «Ένα τοπίο που το παρατηρώ καθημερινά, οι άνθρωποι με τους οποίους συνυπάρχω όλα αυτά ήταν πηγή της έμπνευσής μου. Θεωρώ ότι “Η Θράσσα” εν τέλει ήταν αυτό που φανταζόμουν από την αρχή και έτσι όπως φαντάζομαι τον τόπο μου πριν 800 χρόνια». Διαχρονικό στοιχείο για την περιοχή «Η πολυπολιτισμικότητα που υπήρχε και τότε, υπάρχει και σήμερα» σημειώνει η συγγραφέας «Αυτό είναι που κάνει τον τόπο μας τόσο ιδιαίτερο και πάνω από όλα η οροσειρά της Ροδόπης, αυτά τα βουνά υπάρχουν για να ενώνουν και όχι για να χωρίζουν» τονίζει.
Όπως σημειώνει η κα Δαλακούρα «Αυτό που κρατάνε οι περισσότεροι Θρακιώτες είναι το πόσο ωραίος είναι ο τόπος τους και τους δίνει το έναυσμα να τον δούνε με άλλο μάτι. Στους μη Θρακιώτες αναγνώστες αυτό που μένει είναι τελικά η ελπίδα, το έναυσμα για να επισκεφτούν τη Θράκη».
«Στη “Θράσσα” η επαγγελματική μου ιδιότητα ήταν αρκετά καθοριστική γιατί έχει να κάνει με πολλά αρχαία μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Σαφώς με βοήθησε η γνώση των χώρων αυτών και μπορούσα να τους φανταστώ και να τους αναπαρασταίνω καλύτερα από ότι οι μη αρχαιολόγοι. Από εκεί και πέρα και για μένα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδώσω ένα αρχαίο παρελθόν με τρόπο μη αρχαιολογικό. Ήταν και για μένα μια πρόκληση.» εκμυστηρεύεται και αποκαλύπτει πως: «Είναι στα σκαριά κάτι. Πάντα υπάρχει κάτι. Ωστόσο, ακόμη ζω στον πυρετό της Θράσσας, οπότε ακόμη το απολαμβάνω σιγά – σιγά θα αρχίσω να ασχολούμαι με το επόμενο».

Ακούστε εδώ:

Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος