Κομοτηνή: Μπορεί να κερδηθεί η “μάχη” με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Κομοτηνή: Μπορεί να κερδηθεί η “μάχη” με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Ο Τρύφωνας Καρούντζος

«Πριν 20 χρόνια η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ήταν μια νόσος που τρόμαζε τον κόσμο. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» ο πρόεδρος του Σωματείου Ροδόπης ΑμεΑ, Τρύφωνας Καρούντζος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Όπως είπε, ο μ.ο. των ασθενών, είναι από 20-21 μέχρι 45 ετών, και για αυτό τον λόγο από την πολιτεία γίνεται μια προσπάθεια πολλαπλής στήριξης των ασθενών.

«Κάποιοι είναι ορατοί, κάποιοι όχι, ανάλογα με την αναπηρία» σημείωσε, για να προσθέσει ο διακεκριμένος νευρολόγος Σταμάτης Μαρούδας ότι «στο δικό μας υποσυνείδητο έχουμε την εικόνα ενός ανθρώπου που πάσχει από Σκλήρυνση κατά Πλάκας ως ένα άτομο σε καροτσάκι. Μπορεί να συμβεί, αλλά υπάρχουν οι ενδιάμεσες μορφές, τα φάρμακα, η επανάσταση στην αντιμετώπισή της επίκειται. Τα βλαστοκύτταρα θα δώσουν θεαματικές εξελίξεις. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε έναν αρκετά χαμηλό επιπολασμό».

Κομοτηνή: Μπορεί να κερδηθεί η “μάχη” με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Ο Σταμάτης Μαρούδας

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, 2,5 εκατομμύρια ασθενείς με ΣΚΠ υπάρχουν στον κόσμο, 300.000 στην Ε.Ε. -12.123 στην Ελλάδα. «Είναι μια πρωτοπαθής νευρολογική διαταραχή των ατόμων. 110 περίπου είναι οι ασθενείς στη Ροδόπη, αρκετοί για τα δεδομένα της ΠΕ Ροδόπης». Ο Κομοτηναίος νευρολόγος χαρακτήρισε “άγνωστες” τις αιτίες της νόσου. «Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Ανάλογα με την μορφή (τέσσερις οι μορφές της) επιφέρει και την αντίστοιχη εικόνα-κατάσταση στον ασθενή» είπε.

Ο κ. Καρούντζος από την πλευρά του υποσχέθηκε πως η προσπάθεια του αναπηρικού κινήματος «δε θα σταματήσει». Όπως ανέφερε: «Ακριβώς επειδή πλήττει τις κύριες παραγωγικές τάξεις η πολιτεία στηρίζει τα άτομα με τη νόσο. Πρέπει να τα αντιμετωπίζει με ξεχωριστό τρόπο. Η τεχνογνωσία υπάρχει. Πάντα υπάρχει πρόβλημα βεβαίως με την χρηματοδότηση στο κομμάτι της έρευνας».

Κομοτηνή: Μπορεί να κερδηθεί η “μάχη” με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

Ο κ. Μαρούδας απευθυνόμενος στο κοινό της ΕΡΤ Κομοτηνής και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνέστησε «ψυχραιμία, αποτελεσματικό σχεδιασμό, αναζήτηση ιατρού, πραγματοποίηση εξετάσεων. Θα πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του ότι η πρόοδος βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, προλαμβάνονται υποτροπιάσεις, και έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος επέλασης της ασθένειας. Ψυχραιμία και θάρρος λοιπόν».

Από την πλευρά του ο δραστήριος πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ τόνισε πως η ταυτοποίηση της νόσου αργεί, και χρειάζεται η ιατρική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση. «Ας ελπίσουμε ότι με τη βοήθεια του θεού θα δοθεί μια λύση στο πρόβλημα» ευχήθηκε για να καταλήξει από την πλευρά του ο Σταμάτης Μαρούδας λέγοντας: “Ένα άτομο με τη νόσο δεν θα το δείτε στους δρόμους, αλλά θα το δείτε στην εργασία του. Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά. Το προσδόκιμο ηλικίας εξισώνεται με αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού. Πρέπει να συνεχίζουν να έχουν τα όνειρά τους και να κάνουν υπομονή».

συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος