Κομοτηνή: Μια σαρκοφάγος της Ρωμαϊκής εποχής αναζητά το κοινό της

Κομοτηνή: Μια σαρκοφάγος της Ρωμαϊκής εποχής αναζητά το κοινό τηςΜια Σαρκοφάγος της Ρωμαϊκής περιόδου, μικρασιατικού τύπου, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα μΧ -ένα πολύ σπάνιο εύρημα- ετοιμάζεται, αφού δεχθεί τη φροντίδα των αρχαιολόγων, να έλξει τα βλέμματα του κοινού. Πρόκειται για μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο. «Κατέληξε στα χέρια μας και θεωρούσαμε αρχικά ότι δεν είναι από την πόλη μας, αλλά τελικά φαίνεται μετά την ανεύρεση και των μιλιαρίων σε εκσκαφές στην σημερινή Εγνατία της Κομοτηνής ότι βρισκόταν στην πορεία της αρχαίας  Εγνατίας Οδού » δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα. «Εδώ είχε ταφεί κάποιος επιφανής αξιωματούχος σε αυτή τη σαρκοφάγο, και παρότι δεν είναι όλα τα κομμάτια, μπορούμε να ανασυνθέσουμε και να έχουμε τους άθλους του Ηρακλή -αυτά είναι τα θέματά της, οι 12 άθλοι του Ηρακλή. Εμείς με πολλή βεβαιότητα μπορούμε να ανασυνθέσουμε 5-6 από τους άθλους. Και θα μπορεί πραγματικά να είναι ένα πολύ ωραίο εύρημα το οποίο στη συνέχεια μπορεί να κοσμήσει τη μόνιμη έκθεση του μουσείου μας» ανέφερε.

Κομοτηνή: Μια σαρκοφάγος της Ρωμαϊκής εποχής αναζητά το κοινό τηςΜε αφορμή την ένταξη του έργου του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής στο τρέχον ΕΣΠΑ με χρονικό όριο περαίωσης της πρόδρομης αυτής φάσης των εργασιών τον Δεκέμβριο του 2023 η κ. Καραδήμα μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Κομοτηνή: Μια σαρκοφάγος της Ρωμαϊκής εποχής αναζητά το κοινό της
Η Χρύσα Καραδήμα μίλησε στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κομοτηνής Μαρία Νικολάου

«Το έργο περιλαμβάνει την έκθεση Ρωμαϊκή Κομοτηνή στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, στο αίθριο και στην αυλή του μουσείου. Θα περιλαμβάνει τα μιλάρια και τη ρωμαϊκή σαρκοφάγο που έχουν βρεθεί στην Εγνατία και άλλα κάποια επιλεκτικά μεμονωμένα αντικείμενα που προέρχονται από την Κομοτηνή: Παλιές παραδόσεις, ευρήματα του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου και η Δεύτερη Φάση είναι η προετοιμασία για την αποκατάσταση του κτιρίου που είναι έργο του Άρη Κωνσταντινίδη και την επανέκθεση. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα αυτό ήταν το πρώτο χρονικά μουσείο της Θράκης, δημιουργήθηκαν νέα μουσεία, νέες εκθέσεις, πολλά από τα εκθέματά μας μεταφέρθηκαν στα νέα μουσεία, Διδυμότειχου, Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης κι έτσι πρέπει, χρειάζεται μια επανέκθεση και για να ακολουθήσουμε τα νέα δεδομένα της επιστήμης της μουσειολογίας και μουσειογραφίας, αλλά και για να εκτεθούν ευρήματα που είναι στις αποθήκες μας και δεν είναι γνωστά στην πόλη».

Όπως τόνισε η κ. Καραδήμα «φιλοδοξούμε με την ένταξη του νέου έργου, του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα είναι το κύριο έργο της αποκατάστασης και ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο των εργασιών, τότε το μουσείο θα είναι πραγματικά ένα σπουδαίο απόκτημα της πόλης μας. Θα είναι ένα κέντρο πολιτισμού και δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες που προβάλλονται μέσα από αυτό. Αλλά θα μπορεί να διοργανώνονται εκθέσεις σύγχρονες, εικαστικές, ομιλίες πολιτιστικές άλλες δράσεις εκπαιδευτικά προγράμματα σε ένα νέο σύγχρονο πνεύμα για τον πολιτισμό και τη Θράκη».

Δίνοντας και τον τόνο -ρυθμό υλοποίησης του έργου η κ. Καραδήμα- ανέφερε: «Προχωράμε άμεσα στην ανάθεση των εργασιών συντήρησης και ανασύνθεσης της Σαρκοφάγου. Είναι ένα δύσκολο έργο, θα χρειαστεί κάποιους μήνες και ελπίζουμε στα τέλη του ’22 να είναι έτοιμη η έκθεση Ρωμαϊκή Κομοτηνή».

Ακούστε εδώ:

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος