Κομοτηνή: Μια ιστορία αλληλεγγύης κι αγάπης από την Ουγκάντα

Ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπα είναι μεγαλωμένος στην Κρήτη γι αυτό γνωρίζει και μιλά ελληνικά, αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Γεννήθηκε στην Ουγκάντα, όπου ζει και εργάζεται φροντίζοντας για την εκπαίδευση και την τροφή εκατοντάδων παιδιών στη χώρα του. Εκεί, δίπλα στη λίμνη Βικτόρια, βλέπει καθημερινά τις δυσκολίες των συμπατριωτών του με κυριότερη αυτή της έλλειψης νερού κι ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από την γνώση. Από το να πάνε οι άνθρωποι στο σχολείο να μάθουν γράμματα.»

Κομοτηνή: Μια  ιστορία αλληλεγγύης  κι αγάπης από την  Ουγκάντα
“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από την γνώση.”

Χρόνια τώρα συνεργάζεται με κατοίκους της Ροδόπης οι οποίοι βοηθούν την Ιεραποστολή. Φέτος μάλιστα η Ουγκάντα γιορτάζει τα 100 χρόνια Ιεραποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όλα ξεκίνησαν, όπως ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπας δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, από δύο συμπατριώτες του που άναψαν τη «φλόγα» και 100 χρόνια μετά η ίδια « φλόγα» «μας ζεσταίνει και μας έφερε τόσο κοντά με τους Έλληνες και υπάρχει αγάπη γι αυτό άλλωστε έρχομαι τόσο συχνά στην Ελλάδα και συναντώ ανθρώπους που στηρίζουν την Ιεραποστολή. Μάλιστα κάποιοι έρχονται και στην Ουγκάντα και κάποιοι άλλοι μας βοηθούν με την σκέψη, τις συμβουλές, την αγάπη, την γνώση τους.»

Ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπας δηλώνει τυχερός που ήρθε στην Ελλάδα και έμαθε γράμματα. «Στην Ουγκάντα για να εξαπλωθεί η Ορθοδοξία προσπαθούμε να κάνουμε σχολεία και τα σχολεία αυτά διδάσκουν πώς να γίνουν σωστοί άνθρωποι, να πονούν δηλαδή για το συνάνθρωπό τους, να είμαστε γείτονες, όπως λέει το Ευαγγέλιο. Είναι ένα ευλογημένο έργο» δηλώνει προσθέτοντας με πίστη πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από την γνώση. Από το να πάνε οι άνθρωποι στο σχολείο να μάθουν γράμματα.»

«Είναι σημαντικό οι κάτοικοι της περιοχής να γίνουν ανάδοχοι»
Κομοτηνή: Μια  ιστορία αλληλεγγύης  κι αγάπης από την  ΟυγκάνταΣύμφωνα με τον πατέρα Αντώνιο τα σχολεία στην Ουγκάντα είναι όλα ιδιωτικά γι αυτό και είναι σημαντικό οι κάτοικοι της περιοχής να γίνουν ανάδοχοι και να στηρίξουν είτε με 200 ευρώ τα παιδιά που μένουν στο Οικοτροφείο, είτε με 100 ευρώ τα παιδιά που έρχονται μόνο για τα μαθήματα. Με τα χρήματα αυτά πληρώνουν τους δασκάλους και δίνουν κάθε μέρα ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά. «Μέσα στα οικοτροφεία στεγάζουμε τα ορφανά παιδιά, τα παιδιά που έχουν προβλήματα στις οικογένειές τους ή τα παιδιά που είναι από πολύ μακριά. Για την δημιουργία και λειτουργία αυτών των Οικοτροφείων μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ οι κάτοικοι της Κομοτηνής. Ο λαός της περιοχής έχει βοηθήσει να χτιστεί ένα σχολείο, τα οικοτροφεία και έχει δωρίσει ένα τρακτέρ για την καλλιέργεια της γης.»

«Μόνο το 0,2% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό.»

Κομοτηνή: Μια  ιστορία αλληλεγγύης  κι αγάπης από την  Ουγκάντα
«Μόνο το 0,2% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό.» είπε ο πατέρας Αντώνιος μιλώντας για την πατρίδα του. Στην φωτογραφία με γυναίκες της περιοχής που στηρίζουν το έργο του.

Είναι βαθιά πεπεισμένος πως ο λαός για να μπορέσει να αφήσει πίσω του τις δυσκολίες και να ξεφύγει από τις ανάγκες που έχει χρειάζεται γνώση και γράμματα. «Μετά»,όπως λέει, «αν μορφωθεί, όλα τα άλλα τα αντιμετωπίζει.» Του ζητάμε να μας εξηγήσει ποιο είναι το σημαντικότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του και μας απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «Το πιο βασικό από όλα είναι το νερό» για να προσθέσει με λύπη «Δεν έχουν γίνει έργα ύδρευσης με αποτέλεσμα μόνο το 0,2% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Και οι Κυβερνήσεις στην Ουγκάντα δεν δείχνουν να πονούν το λαό ο καθένας κάνει τα δικά του.»

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει στις 28 Οκτωβρίου να γιορτάζεται και από τα παιδιά του σχολείου του το ΌΧΙ. «Τα παιδιά κάνουν παρέλαση κρατώντας την Ελληνική σημαία. Θέλω να μάθουν ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να ζει ελεύθερος , ευχαριστούμε την Ελλάδα για όλη την βοήθεια. Περνάμε και το μήνυμα του «Όχι», όχι άλλη μιζέρια, όχι άλλη καταπίεση» δηλώνει και προσθέτει πως αυτό που θα ζητούσε ο ίδιος από τους ανθρώπους είναι να βοηθήσουν την Αφρική, την Ουγκάντα, να δώσουν ό,τι μπορούν για να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο. Επίσης, θα ήθελε, όσοι το μπορούν, να επισκεφτούν την Ουγκάντα, να δουν αυτό το έργο γιατί, όπως λέει, είναι δικό τους.

Μαθητές στην Ουγκάντα διανύουν 10 khm την ημέρα για να πάνε σχολείο

Κομοτηνή: Μια  ιστορία αλληλεγγύης  κι αγάπης από την  Ουγκάντα
Η κα Χαρούλα Σιβρίδου έχει επισκεφτεί και την Ουγκάντα βλέποντας από κοντά το έργο του.

Ο πατέρας Αντώνιος με τους συνεργάτες του φροντίζει 1360 παιδιά, 70% εκ των οποίων παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη στήριξης. Κάποια από αυτά κάθε μέρα διανύουν 10 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο. Όνειρο του είναι η λειτουργία μας Τεχνικής Σχολής, ώστε να μαθαίνουν και μια τέχνη, «Μαζεύουμε ραπτομηχανές και ό,τι άλλο μηχάνημα είναι χρήσιμο, χρειαζόμαστε μηχανήματα επίσης για το νοσηλευτικό ιατρείο ώστε να μπορούν να μάθουν και τα βασικά της Νοσηλευτικής.» εξηγεί απευθύνοντας έκκληση και στα μικροβιολογικά εργαστήρια της περιοχής ό,τι δεν χρειάζονται από τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό να τους το παραχωρήσουν.

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να υπάρχεις, αν δεν γνωρίζεις ότι κάποιοι πονούν για σένα»

Τέλος, δεν παραλείπει να ευχηθεί σε όλους τους κατοίκους της Ροδόπης: «Καλά Χριστούγεννα!» στέλνοντας το δικό του μήνυμα «Να αγαπάτε αυτά που έχετε και να τα σεβόσαστε. Σας ευχαριστούμε για τη δύναμη που μας δίνετε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, γιατί δεν μπορείς να συνεχίσεις να υπάρχεις, αν δεν γνωρίζεις ότι κάποιοι πονούν για σένα.»
Φώτο: Ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπας από την Ουγκάντα με κατοίκους της περιοχής που στηρίζουν το έργο του . ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος