Κομοτηνή: Μια φορά Πρόσκοπος για πάντα Πρόσκοπος

900 μέλη, εκ των οποίων τα 250 στην Ξάνθη, αριθμεί το Σώμα των προσκόπων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και μπορεί η πίεση της καθημερινότητας να έχει ατονήσει κάπως το ενδιαφέρον των ανδρών που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία,ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες και τα παιδιά που στρέφονται με ζήλο κι ενδιαφέρον στην μεγάλη αυτή «οικογένεια».

Κομοτηνή: Μια φορά Πρόσκοπος για πάντα ΠρόσκοποςΣύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Στόϊκο , περιφερειακό έφορο των Προσκόπων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στις πέντε πόλεις της Περιφέρειας (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη) η παρουσία των προσκόπων είναι έντονη, όπως και στον Αμυγδαλεώνα, αλλά και στην Ορεστιάδα.

«Μετά το τέλος των σχολείων ξεκινούν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες σε κοντινές περιοχές, στα προσκοπικά μας κέντρα, αλλά και στο Νέστο, το δάσος του Παγγαίου και άλλες περιοχές. Για τα παιδιά του Λυκείου , τους «Ανιχνευτές» μας, ξεκινούν οι περισσότερες δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εκτός Περιφέρειας σε νησιά και σε άλλες τοποθεσίες της χώρας» δηλώνει ο κος Στόϊκος σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή οι ενήλικες βαθμοφόροι βρίσκονται στην εκπόνηση του προγράμματος των δράσεων ( προγραμματίζονται μετακινήσεις, διαιτολόγια κ.α.)

« Ο αριθμός των μελών μας αυξάνεται, δυσκολίες σημειώνονται στους ενήλικες βαθμοφόρους λόγω της καθημερινότητας και των εργασιακών υποχρεώσεων, μειώνεται η διάθεσή τους με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλά ενήλικα στελέχη. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας είναι ότι ενήλικες νεαρές μητέρες έχουν περισσότερο θάρρος και διάθεση να ασχοληθούν, περισσότερο από ότι οι άνδρες.» δηλώνει ο Έφορος και σημειώνει πώς υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά, αλλά και από περιοχές που δεν έχουν Προσκοπικό Σώμα να δημιουργήσουν. « Πρέπει κι εμείς να δώσουμε βάση σ’ αυτά τα αιτήματα και να αναζητήσουμε τους εθελοντές κι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, όταν πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας» δηλώνει με προβληματισμό χωρίς να χάνει στιγμή το κέφι του.

Όσον αφορά στα οφέλη; Ο κος Στόϊκος είναι κατηγορηματικός «Ένα παιδί κοντά στους Προσκόπους αποκτά εμπειρίες για τη Φύση, για το Περιβάλλον, για τη διαβίωση στην ύπαιθρο. Το βασικό καθήκον είναι το καθήκον προς τον εαυτό μας. Να μάθουμε δηλαδή να αυτοεξυπηρετούμεθα τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στην καθημερινότητα. Και όσο περνούν τα χρόνια, αυτό που μπορεί να αποκομίσει κανείς, εκτός από τις αρχές και τις αξίες του Προσκοπισμού είναι να λέει ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδος έχει κάποιο φίλο.»

Τέλος, δεν παραλείπει να προτρέψει τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον Προσκοπισμό. «Και πάνω από όλα», όπως λέει χαρακτηριστικά, « να δοκιμάσουν να ασχοληθούν και αυτοί. Ποτέ δεν είναι αργά να γίνει κάποιος πρόσκοπος και στα 40 και στα 50.»
Φώτο: Ο κος Βασίλης Στόϊκος ρεπορτάζ-κείμενο -φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος