Κομοτηνή: Μετρά 1000 αποφοίτους η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και συνεχίζει

1000 αποφοίτους μετρά η ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ από το 2006 που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι και την περσινή χρονιά. Δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια στη θέση των ΤΕΕ και κατάφερε στο σύνολο των αποφοίτων της, περισσότεροι από το 60% , να βρίσκουν απασχόληση και δουλειά σε αυτό που έχουν σπουδάσει ενισχύοντας με τις γνώσεις και το ταλέντο τους την τοπική αγορά.

Περισσότερα από τριάντα χρόνια σε θέση ευθύνης στον χώρο των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ ο κος Αβράαμ Ακριβόπουλος τον συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΣ Κομοτηνής στην αρχή μιας διαφορετικής σίγουρα χρονιάς λόγω και της αλλαγής του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της Σχολής.

«Φέτος ξεκινήσαμε την καινούργια σχολική χρονιά βάσει ενός καινούργιου Νόμου που ψηφίστηκε το 2000, του Νόμου 4763, ο οποίος έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα σχολεία μας και αρκετά προβλήματα στην έναρξη» μας είπε σημειώνοντας πως φέτος ο αριθμός των εγγραφέντων ήταν μειωμένος, παρόλο αυτά δημιουργήθηκαν τρία Τμήματα, σε τρεις ειδικότητες: Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων και Κομμωτικής Τέχνης.

Επίσημα ξεκίνησε η σχολική χρονιά, αλλά ουσιαστικά χρειάζεται ένας σημαντικός αριθμός ωρομισθίων ο οποίος δεν έχει προσληφθεί ακόμη, με τη διαδικασία της έκδοσης των σχετικών ΦΕΚ να «τρέχει».
Με τον καινούργιο Νόμο, τον 4763 ο οποίος κατάργησε το Νόμο 3475 του 2006 με τον οποίο λειτουργούσαν οι Σχολές αυτές να έχει επιφέρει ήδη σημαντικές αλλαγές. «Έχει υποβαθμίσει τα πτυχία των παιδιών γι αυτό και το καλοκαίρι έγιναν σημαντικές κινητοποιήσεις» υποστήριξε ο κος Ακριβόπουλος σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχουν δοθεί τα πτυχία στους περσινούς αποφοίτους (διαδικασία που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη).

Κομοτηνή: Μετρά 1000 αποφοίτους η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και συνεχίζει
Ο κος Αβραάμ Ακριβόπουλος, διευθυντής της Σχολής

Τα σχολεία συνεχίζουν να λέγονται ΕΠΑΣ και να απευθύνονται τώρα σε απόφοιτους Γυμνασίου και πάνω, ενώ τα προηγούμενα χρόνια σε απόφοιτους της πρώτης Λυκείου και πάνω. «Οι μαθητές μας είναι πάνω από 95% απόφοιτοι Λυκείου. Βάσει του Νόμου αυτού τα παιδιά αφού τελειώσουν θα πάρουν μια βεβαίωση ότι έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών, θα λάβουν την πιστοποίηση για να πάρουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος και το πτυχίο τους» είπε ο κος Ακριβόπουλος.

Οι μαθητές αυτή τη στιγμή απασχολούνται από έναν αριθμό μόνιμων καθηγητών της Σχολής μέχρις ότου να έρθουν οι 12 ωρομίσθιοι. Πλην της ειδικότητας κομμωτικής τέχνης η οποία έχει σήμερα 50 μαθητές σε Α και Β Τάξη, την οποία δεν μπορεί κανείς από τους μονίμους να την απασχολήσει στο αντικείμενό της.
Συνήθως το σχολείο είχε 120 μαθητές σε Α και Β Τάξη, φέτος ξεκινά με 100.

«Οι μαθητές μας είναι συνήθως απόφοιτοι Λυκείου, έρχονται στον ΟΑΕΔ προκειμένου να εξασφαλίσουν μια διέξοδο στην αγορά εργασίας. Τα παιδιά που εγγράφονται στην ΕΠΑΣ παρακολουθούν μαθήματα και ταυτόχρονα κάνουν και την πρακτική τους. Ο συνδυασμός της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική άσκηση είναι το καλύτερο. Είναι παιδιά προερχόμενα από τη μέση και κατώτερη κοινωνική τάξη, τα οποία έρχονται να πάρουν και την αμοιβή, καθώς ο μαθητής εισπράττει για κάθε μέρα πρακτικής άσκησης το 75% του ανειδίκευτου εργάτη σαν μισθό, περίπου 22 ευρώ, τα 16,5 τα δίνει ο ΟΑΕΔ σαν επιδότηση στον μαθητή» είπε ο κος Ακριβόπουλος. Με ένα πολύ μικρό κόστος να επιβαρύνει τον εργοδότη, κάτω των 10 ευρώ (ασφαλιστικό και αμοιβή του μαθητή).

Όπως σημείωσε ο κος Ακριβόπουλος τα παιδιά έχουν αγωνία για τους τίτλους τους, τι πτυχία θα πάρουν; τι πρόσβαση θα τους παρέχουν στην αγορά εργασίας; «Τα παιδιά των ΕΠΑΣ με τον προηγούμενο Νόμο 3475 τελείωναν από εδώ και αμέσως είχαν την ευχέρεια να πάνε σε αντίστοιχη ειδικότητα των ΙΕΚ στο τρίτο εξάμηνο. Αυτό έχει παύσει να ισχύει. Τελειώνοντας τα παιδιά από εδώ και παίρνοντας την πιστοποίηση, θα μπορούν να φοιτήσουν στη Β’ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Τα σχολεία μας με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ανταγωνιστικά» σημείωσε ο έμπειρος διευθυντής. Παράλληλα, με τόνο αισιοδοξίας έσπευσε να επισημάνει ότι «Τα παιδιά πρέπει να πιστεύουν στα σχολεία του ΟΑΕΔ γιατί υπάρχουν κατάλληλα εργαστήρια και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό» προσθέτοντας «Θέλω να ελπίζω ότι το πτυχίο τους θα τους δίνει τη δυνατότητα πλήρους επαγγελματικής αποκατάστασης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος