Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι στα θρανία

Μια μέτρια χρονιά άφησαν πίσω τους οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης. 15, 20 και ίσως 25 κιλά μέλι ανά κυψέλη ήταν η παραγωγή γι αυτούς οι οποίοι έκαναν εντατική δουλειά. Όσοι ακολούθησαν στατική μελισσοκομία, πήραν δέκα και δώδεκα κιλά από κάθε κυψέλη.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με ενημέρωση για τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί». Ο δραστήριος πρόεδρος Νίκος Καρακοστίδης κάλεσε τον κο Γιώργο Μοσχίδη, γεωπόνο και μελισσοκόμο να μιλήσει για θέματα που τα γνωρίζει καλά.

Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι στα θρανία
Ο κος Γιώργος Μοσχίδης
Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι στα θρανία
Ο ακούραστος κος Γκεβρέκης, αν και μια ζωή μελισσοκόμος, πάντα παρόν στις ενημερώσεις

« Είναι στην ΔΑΟΚ της Ρόδου, έχει κάνει διατριβή πάνω στο θέμα του Πευκόμελου, είναι συνεργάτης της κας Γούναρη που είναι μοναδική επιστήμονας στην Ελλάδα και ασχολείται με το Πευκόμελο. Έλκει την καταγωγή του από το ίδιο χωριό, είμαστε από την Ανατολική Θράκη, γνωριστήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια σε ένα συνέδριο και τον κάλεσα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να έρθει, γιατί ο ίδιος κάνει σεμινάρια στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, πράγμα το οποίο και έκανε.» εξήγησε ο κος Καρακοστίδης.
Ο ομιλητής αυτής της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου είναι και εργαστηριακός αναλυτής μελιού, αναλύει τα δείγματα του μελιού που του στέλνουν. « Έχουν ιδρύσει, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ένα εργαστήρι μελιού στο οποίο γίνεται η ίδια δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο της μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη» τόνισε προσθέτοντας πως « οι γνώσεις του είναι πλούσιες και πολύ εξειδικευμένες». Μάλιστα προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να έρθει και να κάνει το σεμινάριο αυτό το οποίο άδραξαν την ευκαιρία, παλιοί και νέοι μελισσοκόμοι να το παρακολουθήσουν.
Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι στα θρανία« Επιφυλάσσουμε κι άλλες εκπλήξεις στους μελισσοκόμους» τόνισε ο κος Καρακοστίδης και αποκάλυψε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ότι ήδη έκλεισε ένα σεμινάριο με μια άλλη επιστήμονα με καταγωγή από τη Θράκη, που τώρα είναι στην Ελβετία. «Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα κάνουμε ένα σεμινάριο με ένα εξειδικευμένο θέμα, το οποίο δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα, για το σπέρμα του κηφήνα και τον ρόλο που αυτό παίζει στην αναπαραγωγή, το πόσο δηλαδή είναι καθοριστικό για να έχουμε καλές βασίλισσες.»
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι μελισσοκόμοι της περιοχής στάθηκε στους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, που διέρχονται τον ορεινό όγκο, κλοτσούν τις κυψέλες , τις ανοίγουν και κλέβουν το μέλι. « Βλέπουμε την περιπέτεια τους με ανθρωπιστική συμπάθεια, αλλά εμείς σαν μελισσοκόμοι αυτό δεν το θέλουμε γιατί οι κυψέλες μένουν ξεσκέπαστες και πεθαίνουν οι μέλισσες από το κρύο. Χάνουμε έτσι μελίσσια, όλος ο κόπος μας πάει στράφι.» δηλώνει ο κος Καρακοστίδης.

Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι στα θρανίαΣτη Ροδόπη δραστηριοποιούνται επίσημα γύρω στους 750 μελισσοκόμους, ανεπίσημα πάνω από 1000 άτομα και όπως ο κος Καρακοστίδης σημειώνει: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους πείσουμε να γίνουν τυπικοί και κάποιοι τα έχουν παράνομα εμείς τους καλούμε να γίνουν μέλη μας. Είναι προς το συμφέρον τους να είναι καταγεγραμμένοι, να έχουν την ταυτότητα τους, το μελισσοκομικό βιβλιάριο διότι αυτό τους προστατεύει έναντι του Νόμου για οτιδήποτε συμβεί. Όποιος μας ακούσει καλά θα κάνει να πάει να βγάλει μελισσοκομικό βιβλιάριο. Είναι σωστό να είμαστε όλοι νομότυποι.» προτρέπει ο δραστήριος πρόεδρος που δίνει από τώρα ραντεβού με τους συναδέλφους του για την επόμενη συνάντηση.
Φώτο: Ο κος Νίκος Καρακοστίδης, στιγμιότυπα από το σεμινάριο. ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος