Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι με αγάπη για τη μέλισσα και το περιβάλλον

Ο Νίκος Καρακοστίδης, είναι ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Ροδόπης «Το Κεντρί». Ένας Σύλλογος που αριθμεί εκατό μέλη και έχει τις πόρτες πάντα ανοιχτές σε όλους τους μελισσοκόμους. «Μπορεί να έρθει όποιος θέλει αρκεί να αγαπά τη μέλισσα και το περιβάλλον» δηλώνει αποκαλύπτοντας τον τρόπο που ο ίδιος και οι συνεργάτες του λειτουργούν.Δηλαδή, πάντα με αγάπη για τη μέλισσα και σεβασμό για το περιβάλλον.

Απώλειες λόγω φυτοφαρμάκων
Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι με αγάπη για τη μέλισσα και το περιβάλλονΗ φετινή χρονιά για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης ξεκίνησε πολύ δυναμικά. «Είχαμε μεγάλες αναπτύξεις των πληθυσμών, είχαμε, όμως, πολλές και απανωτές βροχές που μας έκαναν ζημιά. Τώρα παρακάμπτουμε, συνεχίζουν να μελίσσια να αναπαράγονται και έχει ξεκινήσει η συλλογή μελιού. Στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή δίνει καλές ποσότητες το βαμβακόμελλο. Το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας παρότι είναι παρεξηγημένο από κάποιους. Το ΑΠΘ, οι καθηγητές Τανανάκη και Θρασυβούλου, έχουν διαφορετική άποψη, καθώς το κατατάσσουν πιο πάνω από το θυμάρι. Η περιοχή μας μπορώ να πω ότι έχει πολλές χιλιάδες στρέμματα και μπορεί να φιλοξενήσει αρκετούς μελισσοκόμους. Υπάρχουν βέβαια παράπονα για τα απανωτά ραντίσματα που γίνονται στην περιοχή της Μέσης και του Σιδηροχωρίου. Όμως τι να κάνουμε, αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γίνονται σε ακατάλληλες ώρες. Θα τους πείσουμε σιγά – σιγά τους αγρότες να ραντίζουν τις απογευματινές ώρες και να έχουν λιγότερες απώλειες στην εξάτμιση του φαρμάκου, για να κάνουν έτσι  λιγότερο κακό στη μέλισσα.» δηλώνει ο δραστήριος πρόεδρος που προσδοκά κι εκείνος και οι συνάδελφοί του να πάνε καλά και στο πεύκο.

700 μελισσοκόμοι με βιβλιάρια και άλλοι 400 αδήλωτοι
Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι με αγάπη για τη μέλισσα και το περιβάλλονΗ περιοχή της Ροδόπης έχει ένα κενό διάστημα το μήνα Ιούνιο. Φέτος δεν ίσχυσε αυτό γιατί σημειώθηκαν βροχές. Σε εκείνο το διάστημα θα πρέπει ο μελισσοκόμος να μετακομίσει τα μελίσσια του σε άλλο σημείο. Περίπου τρεις –τέσσερις και πέντε μετακομίσεις πρέπει να γίνουν, ανάλογα πάντα με το τι ζητάει ο μελισσοκόμος. Όσον αφορά στη δυναμικότητα των μελισσοκόμων της Ροδόπης, ο κος Καρακοστίδης είναι ειλικρινής, «οι μελισσοκόμοι», όπως λέει, «δεν λένε την αλήθεια όσον αφορά στον αριθμό των κυψελών. Πράττουν σωστά γιατί το Κράτος είναι αφερέγγυο απέναντι στους μελισσοκόμους. Το Υπουργείο Γεωργίας όλο αυτό τον καιρό δεν έχει κάνει τίποτα για τους μελισσοκόμους. Έτσι, οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν να δηλώνουν τις κυψέλες τους.» Σήμερα υπολογίζεται πως η Ροδόπη έχει 700 μελισσοκομικά βιβλιάρια.Υπάρχουν και  άλλοι 300 και 400 με αδήλωτα μελίσσια.

Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι με αγάπη για τη μέλισσα και το περιβάλλον«Ένας με 30-40 και 50 μελίσσια δεν θεωρείται ερασιτέχνης. Τους παροτρύνουμε να τα δηλώσουν για να είναι στοιχειωδώς νόμιμοι απέναντι στο Κράτος. Αν συμβεί ένα ατύχημα θα είναι υπόλογοι. Τους συνιστούμε να βγάλουν μελισσοκομικό βιβλιάριο. Δεν επιβαρύνονται σε κάτι.» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Κεντρί» και καλεί για μια ακόμη φορά τους ορεσίβιους μουσουλμάνους μελισσοκόμους, που είναι εκτός του Συλλόγου να ενταχθούν κι εκείνοι «είναι καλοδεχούμενοι» λέει χαρακτηριστικά πιστεύοντας στην ένωση των δυνάμεων και στην συνεργασία.

Το μικροκλίμα της περιοχής δίνει ποιοτικό μέλι
Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι με αγάπη για τη μέλισσα και το περιβάλλονΜιλώντας για τα σημαντικότερα προβλήματα των μελισσοκόμων στέκεται με προβληματισμό στην μη χάραξη πολιτικής από το Κράτος, κάτι που ισχύει διαχρονικά, όπως λέει, απέναντι στην μελισσοκομία. «Δεν παράγουμε τεράστιες ποσότητες, αλλά είναι τα καλύτερα μέλια. Το 52% του φυτικού βασιλείου της Ελλάδος ενδημεί πάνω από το Νέστο. Το μικροκλίμα σε συνδυασμό με τα φυτά κάνει τη διαφορά. Τα μέλια μας μοσχοβολάνε. Έχουμε τρομερά μέλια. Μεγάλη ποικιλία, με τρομερά αρώματα, πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Ενώ η μελισσοκομία στηρίζεται κατά 82% σε κατά δεύτερο επάγγελμα μελισσοκόμους, δηλαδή αγρότες, αρνείται να το δει αυτό το επίσημο Κράτος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από την μελισσοκομία. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος. Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Ο Υπουργός σκέφτεται το 2025 να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους μελισσοκόμους να πουλάνε μέλι αν δεν είναι επαγγελματίες. Με τον όρο που θέτει το Κράτος επαγγελματίες θα είναι μόνο  το 18% στην πραγματικότητα αυτοί παράγουν πολύ μικρές ποσότητες, έτσι θα αναγκαστεί ένα μεγάλο μέρος να εγκαταλείψει την μελισσοκομία και θα έχουμε αθρόες εισαγωγές μελιού από το εξωτερικό, “βαφτισμένα” ελληνικά μέλια. Θα τρώμε προϊόντα αγνώστου ταυτότητας και πιο ακριβά. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα.»

Ξεχάστηκε η δημιουργία της Μελισσοκομικής Σχολής
Κομοτηνή: Μελισσοκόμοι με αγάπη για τη μέλισσα και το περιβάλλονΣε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο λειτουργίας  Μελισσοκομικής Σχολής στην Κομοτηνή, όπως είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν ο κος Καρακοστίδης σημειώνει « Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά ήταν πυροτέχνημα πολιτικό. Υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου μακάρι να λειτουργήσει. Θα βάλει πολλά σε τάξη, θα ανοίξει τα μάτια των μελισσοκόμων.» Το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου η Γιορτή μελιού της Κομοτηνής με φρέσκα μέλια είναι η επόμενη οργανωμένη προσέγγιση του καταναλωτικού κοινού από τους μελισσοκόμους.
Μελισσοκόμοι που τα τελευταία χρόνια καλωσορίζουν πολλούς νέους στην ομάδα τους. «Ξεκινάνε πολλοί, αλλά και εγκαταλείπουν πολλοί. Είναι κακό. Φταίνε πολλοί παράγοντες. Προβλήθηκε στον καιρό της κρίσης ως εύκολη λύση πλουτισμού η μελισσοκομία. Είναι πολύ δύσκολη ενασχόληση, είσαι εκτεθειμένος, όπως ο αγρότης, απέναντι στον καιρό.» σχολιάζει ο πρόεδρος σημειώνοντας με νόημα πως «Η μελισσοκομία είναι κολλητική ασθένεια, έχουμε μελισσοκόμους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, δικηγόρους, αστυνομικούς , τραπεζικούς, καθηγητές, κ.α. Η στοιχειώδης ενασχόληση με το μελίσσι τους κάνει να το αγαπήσουν.»

Μελίσσια που εξαφανίζονται και άλλα που κλέβονται
Τον τελευταίο καιρό παρατηρεί προβληματισμένος να χάνονται πολλά μελίσσια χωρίς αιτιολογία. «Ίσως να οφείλονται στα φυτοφάρμακα. Ίσως λόγω των φυτοφαρμάκων να χάνει η μέλισσα τον προσανατολισμό της. Στις ΗΠΑ έχασαν εκατομμύρια κυψέλες. Όλα προέρχονται από τα φυτοφάρμακα, χάνει τον προσανατολισμό της η μέλισσα. Έρχεται στιγμή που βλέπεις ένα μελίσσι να εξαφανίζεται.» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου. Παράλληλα αποκαλύπτει πως δεν λείπουν και τα κρούσματα κλοπών. «Δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε και τις κλοπές. Πριν δέκα μέρες σημειώθηκε κλοπή έξι μεγάλων διώροφων μελισσιών από τον Γιώργο Δαμιανέλλη. Και πριν 1,5 από έναν άλλον, πριν 3 μήνες από έναν άλλο. Πηγαίνουν και κλέβουν έτοιμα μελίσσια. Αφήνουν την κάσα και παίρνουν το μελίσσι, έτσι πιστεύουμε ότι είναι μελισσοκόμοι. ¨Όμως αυτοί οι μελισσοκόμοι δεν θα προκόψουν ποτέ. Αν δεν ξεκινήσεις από το μηδέν, για να παράξεις μελίσσια δεν θα μπορέσεις να προκόψεις.» Τέλος, δεν παραλείπει να αποκαλύψει ποια είναι η ωραιότερη στιγμή για έναν μελισσοκόμο. «Η ωραιότερη στιγμή εκτός από τον τρύγο είναι όταν κάθεσαι στα μελίσσια και τα βλέπεις να εργάζονται αρμονικά.»
Φώτο: Νίκος Καρακοστίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος