Κομοτηνή: Με δύο εκδηλώσεις για Βιστωνίτη και Καραθεοδωρή συμμετέχει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης στα Ελευθέρια

Με δύο (2) εκδηλώσεις συμμετέχει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων. Θα φιλοξενηθούν στην Τσανάκλειο, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 18.30.

Στην πρώτη παρουσιάζεται ο σπουδαίος και αναγνωρισμένος διεθνώς Κομοτηναίος συγγραφέας Αναστάσης Βιστωνίτης και στη δεύτερη ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή σε σχέση με το εγχείρημά του για την ίδρυση του Πανεπιστημίου στη Σμύρνη τις παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Αναλυτικότερα:
Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, 18.30, Τσανάκλειος, αίθουσα εκδηλώσεων.

«”Εξαπατώντας τον χρόνο” με τη λογοτεχνία του Αναστάση Βιστωνίτη».

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με την υποστήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής και της ΔΚΕΠΠΑΚ.

Ο Αναστάσης Βιστωνίτης, που γεννήθηκε και έζησε ως την ενηλικίωσή του στην Κομοτηνή, διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο συγγραφικό έργο ποιητικό και πεζογραφικό, έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικά κείμενα και κριτικά σημειώματα σε σημαντικά έντυπα ελληνικά και ξένα, έχει μεταφράσει λογοτεχνικά κείμενα, ενώ το έργο του έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Ποίησή του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ και σε κορυφαία Πανεπιστήμια (Harvard, Columbia, Renmin και Peking University του Πεκίνου, Baptist University του Χονγκ Κονγκ, Humboldt Universitat του Βερολίνου κ.α.).

Στην εκδήλωση μαζί με τον συγγραφέα συζητούν η Τιτίκα Δημητρούλια (Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ) και η Κατερίνα Σχοινά (Φιλόλογος, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης). Αποσπάσματα από το έργο του διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Παπαδοπούλου και Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, 18.30, Τσανάκλειος, αίθουσα εκδηλώσεων

«Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στη Σμύρνη παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα χρήσιμο μάθημα Ιστορίας μέσω του Μουσείου»

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ και με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1. Σύντομη γνωριμία με το Μουσείο Καραθεοδωρή (ιστορικό ίδρυσης, περιεχόμενο, εκπαιδευτικές δράσεις, επισκεψιμότητα): Χριστίνα Αποστολίδου, υπεύθυνη Μουσείου Καραθεοδωρή.
2. “Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή για το Ιωνικό Πανεπιστήμιο και βιογραφικά στοιχεία για τον επιστήμονα και τον οραματιστή”: Ιωάννης Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
3. Ένα πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων για τον Κ. Καραθεοδωρή που υλοποιήθηκε μέσω της Λογοτεχνίας («Ο Ύπατος της Σμύρνης» της Σ. Μαραγκοζάκη): Έφη Καραπούλη, ιστορικός, φιλόλογος.
4. Εκπαιδευτικά προγράμματα (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) για τον Κ. Καραθεοδωρή στη Σμύρνη: Χαρά Μαρκουλάκη, μουσειοπαιδαγωγός, πληροφορικός.
Την επομένη της εκδήλωσης, σχολικές μας ομάδες θα υλοποιήσουν τα προταθέντα προγράμματα στον χώρο του Μουσείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος