Κομοτηνή: Με αβεβαιότητα και άγχος τα καλοκαίρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ένα καλοκαίρι αβεβαιότητας είναι πάντα η καλοκαιρινή περίοδος για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αναγκασμένοι κάποιοι από αυτούς να εργάζονται δέκα και δώδεκα χρόνια από το ένα σημείο της χώρας στο άλλο και να καλύπτουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Με το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης μόνιμη συντροφιά μαζί και αυτό της αποπληρωμής των εξόδων τους. Λογαριασμοί που «τρέχουν» και πρέπει να πληρωθούν χωρίς να εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή οι αναπληρωτές.

Παράδειγμα τέτοιο ο Παναγιώτης Αμπεριάδης, εργαζόμενος στο 9ο δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής ως δάσκαλος των εικαστικών τεχνών φέτος είχε και την πρώτη εμπειρία για το τι ακριβώς σημαίνει αναπληρωτής εκπαιδευτικός; «Σημαίνει δύο σπίτια, λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν και διαρκής προσπάθεια», είπε μιλώντας στο ertnews.gr. Παράλληλα, αναφερόμενος στις απολαβές του τόνισε ότι ο βασικός μισθός συν τα 100 ευρώ επίδομα παραμεθορίου ήταν οι απολαβές τόσο του ιδίου, όσο και των υπολοίπων έξι εικαστικών συναδέλφων του που δούλεψαν επίσης ως αναπληρωτές στη Ροδόπη.
«Για έναν αναπληρωτή είναι δύσκολο να επιβιώσει», σχολίασε για τις απολαβές που εισέπραττε εργαζόμενος σε πέντε δημοτικά σχολεία της περιοχής. «Μονίμως πληρώνεις, ενοίκια, έξοδα δύο κατοικιών, λογαριασμοί, μεταφορές  και δεν σου μένει τίποτα στην άκρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κομοτηνή: Με αβεβαιότητα και άγχος τα καλοκαίρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Εικαστική παρέμβαση του κ. Αμπεριάδη και των μαθητών του στην πλατεία της Κομοτηνής

Το καλοκαίρι πάντα είναι ένα μεταβατικό στάδιο άγχους καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, όπως είπε, για έναν αναπληρωτή να μην προσληφθεί και καθόλου. «Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου για διορισμούς το άγχος εξακολουθεί να είναι μεγάλο γιατί γνωρίζω ότι θα προτιμηθούν οι εκπαιδευτικοί με τα περισσότερα μόρια». Αυτή η αβεβαιότητα «στηρίζεται» οικονομικά με 650 ευρώ, τόσα είναι τα χρήματα που παίρνουν ως «επίδομα μη ληφθείσας αδείας» συν την καταβολή των οδοιπορικών τους, χρήματα αυτά τα τελευταία που οι ίδιοι τα έχουν προκαταβάλει.

Αυτή την περίοδο, στις αρχές του Αυγούστου, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του επίσης αναπληρωτές είναι αναγκασμένοι να κάνουν και μια και δύο δουλειές για να μπορέσουν, όπως λέει, να επιβιώσουν. Χωρίς να χάνει το κουράγιο του προτρέπει τους συναδέλφους του «να μην τα παρατάνε» και κυρίως «να μην εγκαταλείπουν το μεράκι και την όρεξή τους». Και απευθυνόμενος προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρκείται στο να μεταφέρει τα λόγια ενός συναδέλφου του που του είπε: «Εργάστηκα ως αναπληρωτής 15 χρόνια, γύρισα όλη την Ελλάδα, κάλυψα θέσεις, αλλά δεν ανταμείφθηκα γι αυτό», προσθέτοντας ο ίδιος ότι «ποτέ δεν άκουσα κάποιον που να λέει ότι έχει ανταμειφθεί η προσπάθειά του».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος