Κομοτηνή: Μαύρη εργασία για τα “μιας πεντάρας” νιάτα

Το φαινόμενο της «μαύρης εργασίας ανθεί» αυτό καταγγέλλουν εργαζόμενοι κι εργαζόμενες στην Κομοτηνή. Άνθρωποι που βρίσκονται στην αρχή ακόμη του εργασιακού τους βίου δηλώνουν στο www.ertnews.gr πως έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τέτοιου είδους «αξιώσεις» από την πλευρά των εργοδοτών τους.

Φοιτητές ακόμη ή προσφάτως αποφοιτήσαντες, αλλά και ντόπιοι άνεργοι νέοι και νέες που αναζητούν μια δουλειά «σπάνια» όπως λένε βρίσκουν «ιδανικές συνθήκες εργασίας». Σταχυολογώντας δε τα σημαντικότερα στρεβλά επισημαίνουν: Πρώτον, την καταβολή ελάχιστων χρημάτων αντί των κανονικών αποδοχών που προβλέπει η Νομοθεσία. Δεύτερον, τη μη τήρηση του ωραρίου. Τρίτον, ανασφάλιστη εργασία. «Ειδικά με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες αυτό το τρίπτυχο εφαρμόζεται κατά κόρον» σημειώνουν.
Αναφερόμενοι στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν νέοι επιστήμονες που πρόσφατα έχουν αποφοιτήσει από τμήματα Νομικής και Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ υποστηρίζουν ότι: «Ό,τι έχουν διδαχθεί στα αμφιθέατρα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά που συναντούν στους χώρους δουλειάς». Χωρίς φυσικά, όπως τονίζουν, να λείπουν και οι εξαιρέσεις. Ακόμη και εκεί όμως νιώθουν, παρά την ανάγκη τους για εργασία, πως «αυτά που κάνουν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που σπούδασαν και με αυτά που οι ίδιοι ονειρεύονταν».
Στο ξεκίνημα της εργασιακής τους σταδιοδρομίας ακόμη, αλλά άλλοι ήδη αποθαρρημένοι από την αναζήτηση και από το περιβάλλον που συναντούν, άλλοι όχι και τόσο, σημειώνουν με προβληματισμό πως η εποχή «αναζητά μιας πεντάρας νιάτα». Ωστόσο, συνεχίζουν πότε «στηριζόμενοι στον καλό λόγο των πελατών τους » και πότε «στα χειρότερα που αντιμετωπίζουν συνομήλικοι τους που ψάχνουν στις πόλεις τους και δεν βρίσκουν τίποτα να κάνουν». Εργάζονται με πλήρης, προσωρινή και μερική απασχόληση, «με μαύρη εργασία» όπως λένε, και ας γνωρίζουν καλά «τι προβλέπει ο Νόμος» και συνεχίζουν «έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά» στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν κάτι καλύτερο.

Όπως σημειώνουν στο www.ertnews.gr εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία όλες οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν να προβούν στην απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται στην επιχείρηση έως και 30η Νοεμβρίου 2022, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού. Έτσι ώστε, όταν γίνεται ο έλεγχος για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, με την ισχύ – εφαρμογή της ψηφιακής κάρτα εργασίας, στους χώρους αυτούς να είναι ευκολότερος. Ωστόσο, όπως με νόημα σημειώνουν, πολλά αλλάζουν από τις προθέσεις, την εξαγγελία και την εφαρμογή ενός μέτρου.

φωτο αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος