Κομοτηνή: Μαύρα μεσάνυχτα και νωρίς το πρωί στους εργασιακούς χώρους

Τους συναντήσαμε νωρίς το πρωί στη δουλειά τους. Ή μήπως «μαύρα μεσάνυχτα»; Με τις δύο αυτές λέξεις η Αννούλα και ο Κώστας περιγράφουν την εργασία στον ιδιωτικό χώρο, στο κομμάτι της αναψυχής. Περισσότερο μισό-σοβαρά και λιγότερο μισό-αστεία σκεφτόμαστε και τους ζητούμε μια μικρή ανάπαυλα για να απαντήσουν στα πρώτα μας ερωτήματα.

Από τις έξι το πρωί σε αυτόν τον χώρο εργασίας, έξι χρόνια η Αννούλα, τέσσερα χρόνια ο Κώστας. Από δέκα έξι χρονών παιδιά και οι δυο τους στον εργασιακό στίβο. «Άλλο το δημόσιο και άλλο η βιοπάλη», λένε και στέκονται στην ανάγκη προστασίας των μισθών και της ασφάλειας τους.

Εννέα ώρες καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα. «Όσο μεγαλώνουμε, είναι χειρότερα», λένε έχοντας από τώρα στο μυαλό τους το ερώτημα εάν θα συνεχίσουν να τα καταφέρνουν; «Οι σαραντάρηδες θεωρούνται μεγάλοι», σημειώνει η Αννούλα και στο ερώτημα για τις απολαβές της στέκεται στα 3,70 ευρώ την ώρα.
Μητέρα δύο παιδιών, για την τελευταία της γέννα πήρε άδεια 52 μέρες πριν τον τοκετό και 62 μέρες μετά. «Ήταν το 2011 και δυστυχώς ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση που είχαμε στον ιδιωτικό χώρο από ότι οι μητέρες στο δημόσιο κι αυτό είναι άδικο», δηλώνει η Αννούλα στο ertnews.gr
Με τα χέρια τους να δουλεύουν ασταμάτητα προετοιμάζονται για την έλευση των πρώτων τους πελατών.

Γνωρίζουν καλά τις συνήθειες τους και τις ώρες αιχμής, ξέρουν πότε μπορούν να πάρουν ανάσα και πότε να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργείται στους δίσκους με νέα παρασκευάσματα όταν τα πρώτα εξαντλούνται, Έμπειρα χέρια, «ψημένα», όπως λένε, λόγω της μακράς εμπειρίας στο χώρο τους.

Αναφερόμενοι στην ανεργία παραξενεύονται με την αφ’ υψηλού αντιμετώπιση ορισμένων, που ενώ δεν θέλουν να εργαστούν είναι «πολύ επιλεκτικοί», όπως λένε, «σχεδόν μυγιάγγιχτοι», θεωρώντας κατώτερες τις δουλειές με τις οποίες οι ίδιοι τρέφουν τις οικογένειές τους. «Πού είναι ο κόσμος που θέλει να εργαστεί;» ,αναρωτιούνται σημειώνοντας ότι η έλλειψη του θα φαινόταν ακόμη περισσότερο αν απουσίαζαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Δ.Π.Θ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος