Με 1.240 υπογραφές πολιτών, συνοδεύουν το αίτημά τους για τοποθέτηση ηχητικών σηματοδοτών στην πόλη της Κομοτηνής, μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κομοτηνής.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους επισκέφθηκαν τον δήμαρχο, Γιάννη Γκαράνη, στον οποίο επέδωσαν το αίτημά τους με τις φυσικές και ψηφιακές υπογραφές που συγκέντρωσαν.
Ο δήμαρχος άκουσε προσεκτικά την πρότασή τους, τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στη σημασία της προσβασιμότητας και της αυτόνομης μετακίνησης όλων των πολιτών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «σημαντικός παράγοντας είναι η εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων, καθώς τα ηχητικά φανάρια θα πρέπει να τοποθετηθούν στο σύνολο των διαβάσεων όπου υπάρχει φωτεινός σηματοδότης».
Η ιδέα για τη δράση προέκυψε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Ερσίν Μποζ, στο σχολείο, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με προβλήματα όρασης με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την κοινωνική δραστηριότητα.
Οι μαθητές, με την υποστήριξη εκπαιδευτικών τους και εθελοντών του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού «exagono», βγήκαν στην πόλη και συνομίλησαν με τον κόσμο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία.
Η δράση έχει τίτλο «Διεκδικούμε ηχητικά φανάρια στην πόλη μας για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης», εμπίπτει στα θεματικά πεδία «Λιγότερες Ανισότητες» και «Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Κοινωνική Ισότητα και Ισχυροί Θεσμοί» των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του νέου προγράμματος σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», του ΥΠΑΙΘΑ (https://act.digitalschool.gov.gr/) που έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ενεργού πολιτειότητας των μαθητών.
H φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών – https://tinyurl.com/38afu36a – παραμένει ανοικτή για όποιον επιθυμεί να δηλώσει την υποστήριξή του στο αίτημα.
Περισσότερες πληροφορίες, παρέχονται από το blog του σχολείου: https://blogs.sch.gr/gymekom/category/draseis/draseis-energou-politi/
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Βαφέως Κλεονίκη, Τερζούδη Μαρία και Τζιώρα Σοφία, με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού Πληροφορικής Χασεκή Νιχάτ και της Διευθύντριας Φωτιάδου Γλυκερίας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος