Μ. Κασέρη: Όταν κάποιος αναγνωρίζει ότι είναι άρρωστος, βοηθάει τον εαυτό του

Η κα Μαρία Κασέρη είναι κοινωνικής λειτουργός κι εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» Ροδόπης. Τα τελευταία 2,5 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και της πανδημίας που ακολούθησε, είδε τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγείας να αυξάνονται.

Μ. Κασέρη: Όταν κάποιος αναγνωρίζει ότι είναι άρρωστος, βοηθάει τον εαυτό του«Όταν λέμε Ψυχική Υγεία εννοούμε την Ψυχό-νοητική και Κοινωνική εκείνη κατάσταση κατά την οποία το άτομο μπορεί να αγαπά, να διασκεδάζει, να εργάζεται και να λαμβάνει ικανοποίηση από αυτά», εξήγησε η κα Κασέρη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «καθημερινές Ιστορίες». Παράλληλα, σημείωσε ότι η περίοδος της Πανδημίας ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος. «Δυστυχώς η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι ένας αγώνας μαραθώνιος και χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή καθημερινά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολή αυτή περίοδο, να είμαστε λειτουργικοί και να προσφέρουμε στους γύρω μας», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. «Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν και χρειάζονται τη βοήθεια μας όντως αυξάνονται γι αυτό κι εμείς έχουμε φροντίσει να δρομολογήσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και παρέμβασης, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Μίλησε για: Άγχος, ανασφάλεια, φόβο, συναισθήματα απολύτως φυσιολογικά, όπως είπε, και πρόσθεσε πως γίνονται παθολογικά- και τότε μπορούμε να μιλάμε για ψυχικές ασθένειες- αν αυτά τα συμπτώματα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον εαυτό μας. Συμπτώματα, όπως: Γενικευμένο μόνιμο άγχος, μια μεγάλη ανασφάλεια, μια λύπη, έναν θυμό που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Για να προσθέσει ότι: «Όλα αυτά μπορούμε να τα διαχειριστούμε με κατάλληλη βοήθεια γι αυτό και είναι δωρεάν οι υπηρεσίες των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών του «Ορφέα»».

Είναι η ψυχική ασθένεια στίγμα; Ρωτήσαμε την κα Κασέρη για να απαντήσει: «Θέλω να πιστεύω ότι σιγά – σιγά ότι αρχίζουμε να είμαστε πιο ανοικτοί σε ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία» προσθέτοντας πως «Είναι μεγαλύτερη ανάγκη περισσότερο από ποτέ να μπορέσουμε να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία, τόσο τη δική μας, όσο και των υπολοίπων γύρω μας». Και επιμένοντας σε αυτή ειδικά τη στάση της κοινωνίας έναντι του ψυχικά ασθενή σημείωσε: «Δυστυχώς, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, έχουμε μεγάλη δυσκολία να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε, γιατί σκεφτόμαστε τι θα πουν οι άλλοι”..
Όπως εύστοχα παρατήρησε η Κοινωνική Λειτουργός του «Ορφέα» εάν παραδεχτεί κάποιος ότι έχει ένα πρόβλημα έχει κάνει τη μισή δουλειά, η άλλη μισή που απομένει είναι να απευθυνθεί στον επαγγελματία και να βοηθηθεί μέσα από αυτόν.

«Όταν κάποιος αναγνωρίζει ότι είναι άρρωστος, βοηθάει τον εαυτό του. Ας έχουμε υπόψιν ότι ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να συμβεί στον καθένα μας», είπε για να καταλήξει με την επισήμανση: «Παρόλο που είναι δύσκολη η περίοδος της Πανδημίας, ας θυμόμαστε όλοι ότι είναι προσωρινή, έτσι θα βοηθηθούμε αν θυμηθούμε μια κατάσταση η οποία μας δυσκόλεψε στη ζωή μας και στο τέλος πέρασε και τα καταφέραμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος