Κομοτηνή: Λιγοστεύουν οι αμπελουργοί της Δρανιάς

Array

Τα σταφύλια της Δρανιάς, η ποικιλία Crimson, ωριμάζουν πάντα τον Οκτώβριο. Ο μήνας αυτός είναι ο μήνας των αμπελουργών της Δρανιάς. Η όψιμη ωρίμανσή τους δίνει ένα πρόσθετο φιλοδώρημα στους παραγωγούς και τη δυνατότητα στους ντόπιους να απολαύσουν τη γεύση και το πορφυρό τους χρώμα. «Έχουμε ξεκινήσει την ενασχόληση με την καλλιέργεια της αμπέλου τα τελευταία δέκα χρόνια» δηλώνει ο κύριος Νιαζήφ Καραμεμέτ, νεαρός αμπελουργός από την Δρανιά της Ροδόπης σημειώνοντας ότι λόγω της κρίσης προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Λόγω της κρίσης δεν φτάνει μόνο η αμπελοκαλλιέργεια χρειάζεται κι άλλη παραγωγή κι άλλη ενασχόληση.»

Με τον κίνδυνο της παγωνιάς να ελλοχεύει
Κομοτηνή: Λιγοστεύουν οι αμπελουργοί της ΔρανιάςΤο Φθινόπωρο φέρνει και τον «κίνδυνο» της παγωνιάς. « Όταν αρχίζουν οι παγωνιές, η παραγωγή μας χαλάει μέσα στο χωράφι. Κάποιες χρονιές μάλιστα ο καιρός χαλάει πιο νωρίς και η παραγωγή καταστρέφεται πριν προλάβουμε να τη διαθέσουμε στο κοινό.» δηλώνει σημειώνοντας πως η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη ποσοτικά, αλλά εξαιρετική ποιοτικά. «Η φετινή ποιότητα είναι καλύτερη και προσπαθούμε κιλό –κιλό να τα πουλήσουμε» τονίζει περιγράφοντας την δυσκολία του εγχειρήματος.

Η διάθεση στους καταναλωτές και οι εξωφρενικές απαιτήσεις των εμπόρων
Δύο τρεις αμπελουργοί έχουν απομείνει πια στη Δρανιά. “Είναι δύσκολη δουλειά. Οι υπόλοιποι αμπελουργοί τα παράτησαν.  Μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει μ΄αυτό πρέπει να κάνει και άλλη δουλειά, να ασχοληθεί με τον καπνό και τα  ζώα.” Το απόγευμα μαζεύει από το χωράφι και το πρωί γυρνά στους δρόμους για να πουλήσει την παραγωγή του. «Από δύο, τρία και τέσσερα κιλά, τώρα βάζουν ένα κιλό.» δηλώνει με παράπονο προσθέτοντας « Οι έμποροι θέλουν να τα πάρουν τζάμπα. Είναι μια ποικιλία που δεν συμφέρει να φύγει από τα χέρια μας κάτω από 1,5 ευρώ το κιλό, αν τα δώσω ένα ευρώ το κιλό, ένα μεροκάματο δεν θα μου μείνει.»
Φώτο: Νιαζήφ Καραμεμέτ, αμπελουργός ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος