Κομοτηνή: Λίγο πριν κατεβάσουν ρολά συνεχίζουν τον αγώνα τους

Ξεκίνησαν το νέο επαγγελματικό τους βήμα λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας και τρία χρόνια μετά είναι λίγο πριν το κλείσιμο, όπως λένε. Ιδιοκτήτες μικρών χώρων αναψυχής και take away στην Κομοτηνή προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στα ανοίγματα μιας εποχής «πολύ απαιτητικής»¨ βλέποντας τα μαύρα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί να μην φεύγουν.

«Είναι τρία πολύ δύσκολα χρόνια, τα χρόνια της λειτουργίας του μαγαζιού», δηλώνει ιδιοκτήτης που βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο να πληρώνει διπλάσιο ηλεκτρικό ρεύμα για το ίδιο μαγαζί, χωρίς να έχει αυξήσει την κατανάλωση. «Γενικά», όπως σημειώνει, «φορτώθηκα με 5000 ευρώ επιπλέον έξοδα την τελευταία χρονιά». Νούμερο που ακούγεται απίστευτο ακόμη και στον ίδιο που ξέρει καλά τα έσοδα, τα έξοδα και τις ανάγκες της επιχείρησης του.

«Δυστυχώς ο κόσμος αρχίζει να μην παίρνει αυτά που έπαιρνε. Αν για παράδειγμα κάποιος έκανε αγορές για τρία ευρώ, τώρα ξοδεύει ένα», δηλώνει στο ertnews.gr και εξηγεί ότι αυτή είναι η εικόνα στο χώρο του και με άλλους επαγγελματίες σαν κι αυτόν που στο πρώτο τους επαγγελματικό βήμα ξεπρόβαλε η υγειονομική κρίση.

Αντιμέτωποι με τις αυξήσεις των προμηθευτών «κάθε εβδομάδα», όπως λένε, νιώθουν «αγανάκτηση» για τα «παιχνίδια» που παίζονται στις πλάτες των μικρών επαγγελματιών και των πελατών τους. Έτοιμοι να κατεβάσουν ρολά σε έναν χώρο στον οποίο ήδη ο αριθμός των καταστημάτων ήταν και είναι μεγάλος. «Κάνατε έρευνα αγοράς – κάποια μελέτη πριν αποφασίσετε την ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης;» ρωτάμε για να καταγράψουμε από όλους την ίδια απάντηση: « Είχε προηγηθεί μελέτη, αλλά πέσαμε έξω».

««Πεσμένοι» έξω», όπως λένε, «αναπολούν» τη δραχμή και στο ερώτημα «γιατί;» κοιτούν με απορία πριν προσθέσουν «είμαστε εραστές της δραχμής», σημειώνοντας: «Δυστυχώς με τις συνεχείς ανατιμήσεις, τον πληθωρισμό και τις κρίσεις στην εποχή του ευρώ δεν μπορέσαμε να κρατηθούμε».

Παραδοχή ήττας ή γλυκιά αναπόληση των καλύτερων χρόνων; Και τα δύο απαντά τρίτος ιδιοκτήτης επιχείρησης, «θα είναι το 3ο λουκέτο σε επιχείρηση που ξεκίνησα από το μηδέν και λειτούργησα ο ίδιος με προσωπική δουλειά, το τρίτο από το 2009 και μετά». Θα επιχειρήσετε τέταρτη λειτουργία; τον ρωτάμε για να ακούσουμε την απάντηση «Με τίποτα».

Επαγγελματίες που επιχείρησαν να ανοίξουν κάτι δικό τους, το έκαναν και παλεύουν «με νύχια και με δόντια» να κρατηθεί ανοικτό. Δύσκολοι καιροί, ριψοκίνδυνα και τα ανοίγματα. Ωστόσο, συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι τελευταία στιγμή, άλλοτε στηριζόμενοι από τους γνώριμους καθημερινούς πελάτες και άλλοτε από τους διερχόμενους. Λίγο πριν το κλείσιμο άλλοι και άλλοι με πίστη ακόμη ότι θα τα καταφέρουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος