Κομοτηνή: Λαϊκή γευσιγνωσία από γενιά σε γενιά

Array

Ο Μεμέτ Τσαους Ισμαήλ πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, τον κο Οσμάν. Τριάντα πέντε χρόνια μάγειρας ο κος Οσμάν έχει μαγειρέψει κι έχει μαγειρέψει. «Μια ζωή» δηλώνει και σημειώνει «ξεκίνησα μόνος μου και σιγά –σιγά κατάφερα να έχω τη δική μου πελατεία». Ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγειρείου που σαράντα χρόνια τώρα έχει τη δική του ιστορία στην Κομοτηνή.

Κομοτηνή:  Λαϊκή γευσιγνωσία από γενιά σε γενιά
Ο νεαρός ιδιοκτήτης σήμερα, ο γιος του κου Οσμάν,Μεμέτ Τσαούς Ισμαήλ

Μαγειρείο με πατσά και κεμπάπ, με πιλάφι και κεφτεδάκια, με σούπες, αλλά και φαγητά της ώρας. «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία» δηλώνει ο Μεμέτ Τσαούς Ισμαήλ σημειώνοντας πως για να αντέξεις θα πρέπει να δουλεύεις οικογενειακά. «Είναι πολλά τα έξοδα, γίνονται κάθε μέρα, και θα πρέπει το φαγητό που βάζεις στο μενού να φύγει, αλλιώς το πετάς και την επομένη αρχίζεις ξανά από την αρχή.»

Η κίνηση έχει μειωθεί κατά 40 με 50% σε σχέση με τα χρόνια προ της κρίσης. Όλα αυτά τα χρόνια ο κος Οσμάν έχει σερβίρει πολλούς πελάτες, «με κάποιους πελάτες γεράσαμε μαζί» δηλώνει και σημειώνει ότι οι νέοι αρέσκονται στα τοστ και στην μπουγάτσα, οπότε ο πατσάς και οι σούπες δεν έχουν θέση στη διατροφή τους. «Το φαγητό με το κουτάλι δεν αρέσει στους νέους» λέει ξανά ο έμπειρος μάγειρος.

Ο νεαρός ιδιοκτήτης σήμερα, ο γιος του, ο κος Μεμέτ Τσαούς Ισμαήλ, απόφοιτος της Σχολής Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού του Δ.Π.Θ. δεν κρύβει την αγάπη του για το χώρο όπου μεγάλωσε βλέποντας τον πατέρα του να παρασκευάζει εξαιρετικές συνταγές. «Χάρη σ΄ αυτό το μαγειρείο μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε, οπότε οφείλουμε κι εμείς να του δείξουμε το σεβασμό που του πρέπει και να συνεχίσουμε τη δουλειά » δηλώνει κι ακούει με προσοχή τον έμπειρο πατέρα του να τον συμβουλεύει. «Πρώτα –πρώτα φροντίζεις να είναι καθαρή η κουζίνα και μετά φροντίζεις να συμπεριφερθείς ωραία στους πελάτες. Όλα αυτά μετράνε. Για να χάσεις τον πελάτη είναι πολύ εύκολο, αλλά για να τον κερδίσεις είναι πολύ δύσκολο ».

Από τις έξι το πρωί ο κος Οσμάν στην κουζίνα του φροντίζει να δίνει το «δίκαιο στο φαγητό», όπως λέει , γιατί κάθε συνταγή χρειάζεται το λάδι, τα μπαχαρικά και την έγνοια του μάγειρα. Κι ύστερα αναλαμβάνει ο γιος του, η νέα γενιά, να εξυπηρετήσει τους πελάτες, με την ελπίδα ότι πολλά χρόνια ακόμη το μικρό λαϊκό γευστικό μαγειρείο τους θα υποδέχεται πελάτες και θα σερβίρει γευστικά πιάτα.
Φώτο: Ο Μεμέτ Τσαούς Ισμαήλ και ο πατέρας του, ο κος Οσμάν Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος