Κομοτηνή – Λ. Κιοσσέ: Αρνητικό το ισοζύγιο του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας που δόθηκαν σε διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχολίασε σήμερα η επίκουρη καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου της Νομικής σχολής του ΔΠΘ Λευκή Κιοσσέ, λέγοντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” ότι “η ‘πλάστιγγα’ γέρνει αρνητικά, καθώς απορρυθμίζονται ατομικά εργασιακά δικαιώματα”.

Κομοτηνή – Λ. Κιοσσέ: Αρνητικό το ισοζύγιο του νομοσχεδίου  για την Προστασία της ΕργασίαςΑναφερόμενη στο 8ωρο η κ. Κιοσσέ τόνισε ότι πρακτικά δεν καταργείται, καθώς νομοθετείται εκ νέου το αυτονόητο, η 48ωρη εργασία την εβδομάδα, ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Όπου όμως δε θα υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, θα μπορεί ο εργοδότης σε ατομική συμφωνία με τον εργαζόμενο να συμφωνήσει ότι 4 ημέρες την εβδομάδα θα δουλεύει 10 ώρες με τις δύο αυτές ώρες να είναι απλήρωτη εργασία. Όσον αφορά τις απολύσεις που μέχρι τώρα μπορεί να κρίνονταν από τα δικαστήρια καταχρηστικές, τώρα ο εργαζόμενος θα μπορεί να προσφύγει για λόγους οικονομοτεχνικούς χωρίς πλέον να διατηρεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης παρά μόνο της αποζημίωσης.

Μιλώντας για τα θετικά στάθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία πατάσσεται η αδήλωτη “μαύρη εργασία” και η φοροδιαφυγή, στη θέσπιση του δικαιώματος «αποσύνδεσης», όταν τελειώνει ο χρόνος εργασίας, αλλά και στη θέσπιση της 14ήμερης άδειας πατρότητας, στην τηλεργασία, στην ψηφιακή κάρτα κ.α.

Εν κατακλείδι η κ. Κιοσσέ έκανε λόγο για κάποιες απαραίτητες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση με τις νέες συνθήκες εργασίας, αλλά και για αλλαγές των παραδοσιακών ρυθμίσεων που μόνο ανησυχία προκαλούν. Μάλιστα τόνισε ότι η ίδια κατέθεσε ήδη τις παρατηρήσεις της στον διάλογο που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης.

συνέντευξη – κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος