Κομοτηνή: Κυψέλη πολιτισμού και φιλοξενίας η Στέγη του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης

Στην οδό Αγίου Γεωργίου 23, στη Στέγη του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, «συναντά» κανείς το χθες της Κομοτηνής με το σήμερα των ανθρώπων της. Πρόκειται για ένα κτίριο Ιδιοκτησίας του Νέστορα Τσανακλή που ανεγέρθηκε το 1891 και εξακολουθεί να είναι «ζωντανό» και να «φιλοξενεί» τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία των Σαρακατσάνων.

Κομοτηνή: Κυψέλη πολιτισμού και φιλοξενίας η Στέγη του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης«Ανακαινίστηκε από τον Δήμο Κομοτηνής και παραχωρήθηκε για 99 χρόνια από το 2014 στον Σύλλογο», μας δήλωσε ο φιλόξενος πρόεδρος και μας καλωσόρισε σε έναν χώρο που συγκεντρώνει μικρούς και μεγάλους Σαρακατσάνους αλλά και φίλους της Σαρακατσάνικης Παράδοσης. «Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό με τρεις ξεχωριστούς χώρους στον πάνω και στον κάτω όροφο. Στον πάνω όροφο φιλοξενείται και μια μικρή έκθεση με λαογραφικά αντικείμενα και φορεσιές του Συλλόγου» είπε ο κος Νάκος. Παράλληλα, εξήγησε ότι λόγω της πανδημίας το μόνο τμήμα που λειτουργεί είναι το τμήμα ζωγραφικής με τη συμμετοχή λίγων λόγω των μέτρων και πάντα με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.

Στα σχέδια του Συλλόγου, όπως δήλωσε ο κος Γιώργος Νάκος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, είναι η πραγματοποίηση σεμιναρίων μαγειρικής. «Δεν μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε άμεσα λόγω των υγειονομικών καταστάσεων» ανέφερε, χωρίς όμως να ακυρώνονται σχέδια και προγραμματισμοί.

Στα πλάνα επίσης και η «Χορωδία γερόντων» με μέλη 65 ετών και άνω, με «δάσκαλό» τους έστω νοερά τον αείμνηστο Χρήστο Κουτσογιάννη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και με σημαντική προσφορά στη διάσωση της Σαρακατσάνικης Παράδοσης. (Διαβάστε εδώ:Του Κούτρα Σπύρου) Αλλά και με τους νεότερους σε ηλικία να έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα τραγούδια και τον ήχο τους.
«Είμαστε σε αναμονή για τη λειτουργία των χορευτικών μας τμημάτων. Ευελπιστούμε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να ακούσουν και να μάθουν οι νεότεροι και να έχουμε συνέχιση της παράδοσής μας», κατέληξε ο πρόεδρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος