Κομοτηνή: Κινδυνεύει με λουκέτο το γηροκομείο εάν δεν στηριχθεί οικονομικά

Την αγωνία του για το ίδιο το μέλλον του γηροκομείου Κομοτηνής εξέφρασε ο πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης, λόγω του υπέρογκου χρέους και των καθημερινών αναγκών που πρέπει να καλυφθούν για την φροντίδα των 25 ηλικιωμένων-τροφίμων.

«Το Ίδρυμα μας είναι ιδιωτικού δικαίου δεν έχει εξάρτηση από το δημόσιο» διευκρίνισε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (24-3-2022). Παράλληλα, σημείωσε πως από το δημόσιο δέχεται μόνο μια μικρή ετήσια επιχορήγηση. «Τα έσοδα του είναι οι εισφορές των τροφίμων, οι πρόσοδοι από την περιουσία του και οι προσφορές τόσο χρηματικής βοήθειας, όσο και ειδών πρώτης ανάγκης από ιδιώτες» είπε μιλώντας με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιδρύματος.

Κομοτηνή: Κινδυνεύει με λουκέτο το γηροκομείο εάν δεν στηριχθεί οικονομικά
Ο πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (24-3-2022) για τις ανάγκες του γηροκομείου.

Όπως είπε ο κος Βασιλειάδης, με την οικονομική κρίση που προηγήθηκε, οι συντάξεις μειώθηκαν, τα ενοίκια των ακινήτων που διαθέτει το γηροκομείο επίσης, αλλά οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών «ανέβηκαν και ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ίδρυμα ενώ βρίσκεται σε άνθιση παροχής υπηρεσιών, διότι το κτίριο είναι σύγχρονο και προσφέρει άνετη διαβίωση έχει μειωμένα έσοδα και αυξημένα έξοδα. Στο γηροκομείο της Κομοτηνής φιλοξενούνται 25 τρόφιμοι, εργάζονται 11 υπάλληλοι πλήρως ωραρίου και 4 μειωμένου. «Οι έντεκα (11) είναι στο όριο, χρειάζονται σίγουρα άλλοι δύο, καθώς προβλέπεται για τη λειτουργία του η παρουσία 13 μονίμων» είπε ο πατέρας Δημήτριος.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται στο χώρο: Μία (1) διοικητική υπάλληλος και διαχειρίστρια, πέντε νοσοκόμες, που πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι, τέσσερις καθαρίστριες και μια μαγείρισσα. «Οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου, σημειώνεται ένα κενό και δημιουργείται ένα πρόβλημα, το οποίο καλύπτεται από το μόνιμο προσωπικό. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση του υπηρετούντος προσωπικού, αλλά η δυσκολία η οικονομική μας αναγκάζει να είμαστε πολύ φειδωλοί. Θέλουμε να είναι απολύτως ικανοποιημένο το προσωπικό για να είναι ικανοποιημένοι οι ηλικιωμένοι μας» είπε ο πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης προσθέτοντας ότι το προσωπικό αγωνίζεται τους ηλικιωμένους του να τους φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο.
Ωστόσο, η δυσχερής οικονομική βοήθεια εμπνέει ανησυχία. «Πάντα τα μηνιαία έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάθε μήνα ένα έλλειμμα 3-4.000 ευρώ. Οι λογαριασμοί του ρεύματος και του πετρελαίου είναι «φωτιά». Το κτίριο καινούργιο, με ανέσεις, αλλά ενεργοβόρο. Κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουν οι ηλικιωμένοι τις ανέσεις που χρειάζονται» δήλωσε ο κος Βασιλειάδης σημειώνοντας, ότι αναγκαστικά η διοίκηση προχωρά σε εκποιήσεις ακινήτων, που δεν φέρνουν εισόδημα και είναι βάρος ούτως η άλλως, για να καλύπτουν αυτές τις οφειλές ζητώντας τη βοήθεια της κοινωνίας.
«Όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει είτε σε είδος, για παράδειγμα πετρέλαιο, είτε σε τρόφιμα, αλλά και οικονομική βοήθεια για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Κυρίως τώρα εν όψει του Πάσχα θα πρέπει να καταβάλουμε το δώρο στους εργαζόμενους, μια έκτακτη επιβάρυνση».
Το γηροκομείο της Κομοτηνής εισπράττει από την ελληνική πολιτεία 40.000 ευρώ ετησίως, ωστόσο, το ΕΝΦΙΑ που πληρώνει και ο Φόρος εισοδήματος για τα ενοίκια είναι ποσά μεγαλύτερα αθροιστικά από αυτά που παίρνει. «Στην ουσία δεν παίρνουμε τίποτα, μάλλον πληρώνουμε στο δημόσιο. Αυτό θεωρώ είναι ένα θέμα που η πολιτεία θα πρέπει να το αντιμετωπίσει για φορείς καθαρά φιλανθρωπικούς, κοινωφελείς» είπε ο πατέρας Δημήτριος. Παράλληλα, διευκρίνισε, ότι το Συμβούλιο δεν λαμβάνει την παραμικρή οικονομική απολαβή και μάλιστα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας χρέη διευθυντού εκτελεί ο πρόεδρος για λόγους οικονομίας. «Εξαντλούμε τα όρια. Αλλά αν δεν υπάρξει μια συμπαράσταση από την κοινωνία και την πολιτεία φοβούμαι ότι θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να σκεφτούμε για το μέλλον του ιδρύματος» είπε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ακόμη και λουκέτο. «Εάν δεν μπορέσουμε με τα ακίνητα να καλύψουμε το άνοιγμα, υπάρχει ένα ύψος χρεών, ίσως φτάσουμε και εκεί» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας, πως τα αρρύθμιστα χρέη είναι πάνω από 200.000 ευρώ. Και έχουμε και ρυθμισμένα τα οποία καλύπτονται μηνιαία.

Τέλος, εν όψει του Πάσχα απεύθυνε έκκληση για βοήθεια και στους ιδιώτες και στις εταιρείες. «Μια μόνο Μονάδα από όλες όσες λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής μας ενισχύει. Ας κάνουν το ίδιο και οι άλλες, αλλά και όποιος άλλος φορέας μπορεί: Σύλλογοι, Επιμελητήρια, Οργανώσεις και πολίτες» είπε ζητώντας την στήριξη του γηροκομείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος