Κομοτηνή – ΚΕΔΙΒΙΜ ΔΠΘ: Σύγχρονες εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονες εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτών δεδομένων» διοργανώνει το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Δ.Π.Θ από 1/11/2021 έως 31/01/2022 με επιστημονικά υπεύθυνη την αν. καθηγήτρια κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες μηχανικούς, εργαζόμενους σε επιχειρήσεις ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ), εργαζόμενους σε υπηρεσίες χωροταξίας – πολεοδομίας – τοπογραφίας – γεωργίας – άμυνας, σε επιχειρήσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟς), σε μεταπτυχιακούς φοιτητές πολυτεχνικών σχολών και άλλων σχολών θετικών αλλά και κοινωνικών επιστημών και σε επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα. Γενικότερα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις τεχνικές ανάλυσης της Γεωγραφικής Πληροφορίας και τη βασική της χρήση μέσω εξειδικευμένου λογισμικού καθώς και σε όσους επιθυμούν να αποδεικνύουν σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι κατέχουν πιστοποιημένες γνώσεις και δεξιότητες στη χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού GIS.

Μεθοδολογία υλοποίησης προγράμματος

Η διδασκαλία θα γίνεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευόμενοι θα συνδέονται στην πλατφόρμα Microsoft Teams όπου θα γίνονται οι παραδόσεις των μαθημάτων κατά τη σύγχρονη εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται εφαρμογές στο ανοιχτό λογισμικό ανοιχτού κώδικα Qgis, το οποίο οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν προ-εγκαταστήσει στους υπολογιστές τους. Για την ανάπτυξη των εφαρμογών οι εκπαιδευόμενοι θα έρθουν σε επαφή με τους τρόπους αναζήτησης και πρόσβασης ανοιχτών δεδομένων. Το υλικό των παραδόσεων θα βρίσκεται στο eclass του ΔΠΘ, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα καλούνται σε κάθε θεματική ενότητα να παραδίδουν δύο εργασίες προκειμένου να εμβαθύνουν στους τρόπους ανάλυσης της γεωγραφικής πληροφορίας και να εξοικειωθούν με το ανοιχτό λογισμικό. Από τις 140 ώρες που προβλέπονται συνολικά για το πρόγραμμα, οι 100 αφορούν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ οι υπόλοιπες 40 σε ασύγχρονη εκπαίδευση, με υλικό (παρουσιάσεις, βίντεο, δεδομένα) που θα βρίσκεται αναρτημένο στο e.class του ΔΠΘ. Είναι αναγκαίο οι δυνητικά εκπαιδευόμενοι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα. Τονίζεται ότι η εκπαίδευση αφορά ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό και δεδομένα και δεν χρειάζεται η απόκτηση κανενός εμπορικού λογισμικού.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 250 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε 2 ισόποσες δόσεις των 125 ευρώ, η πρώτη πριν την έναρξη των μαθημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό που θα ανακοινωθεί και η δεύτερη έως 15/12/2021. Η καταβολή της πρώτης δόσης αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος