Κομοτηνή- Κ. Παπαθεοδώρου: Από το μπαξέ μας στο πιάτο των παιδιών…(ηχητικό)

«Είμαστε ευτυχείς που ασχολούμαστε με τη γη. Είναι ένα κομμάτι πολύ γνωστό σε εμάς από την παιδική μας ηλικία.» δηλώνει η Κυριακή Παπαθεοδώρου. Τη συναντήσαμε στον 3ο Συνεργατικό Λαχανόκηπο της Κομοτηνής. Η βροχή που είχε προηγηθεί “μαλάκωσε” το χώμα και η στιγμή ήταν κατάλληλη για το ξερίζωμα των χόρτων.

Κομοτηνή- Κ. Παπαθεοδώρου: Από το μπαξέ μας στο πιάτο των παιδιών…(ηχητικό) «Σε χωριά μεγαλώσαμε. Δεν καταγόμαστε από την Κομοτηνή, ζούμε εδώ. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Θεωρούμε ότι παράγουμε κάτι για τον εαυτό μας και κατ΄ επέκταση θα πρέπει να είναι αγνό. Γι΄ αυτό και δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και λιπάσματα, αλλιώς πολύ εύκολα αγοράζεις κολοκυθάκια, για παράδειγμα, αλλά δεν θα είναι τόσο αγνά και καθαρά» μας είπε κα Κυριακή Παπαθεοδώρου .

Κομοτηνή- Κ. Παπαθεοδώρου: Από το μπαξέ μας στο πιάτο των παιδιών…(ηχητικό)
Η ώρα του ξεβοτανίσματος για την κα Κυριακή Παπαθεοδώρου

«Είναι και ευχαρίστηση να ασχολείσαι με τη γη. Να παράγεις κάτι και να το προσφέρεις στα παιδιά σου και στην οικογένεια σου» πρόσθεσε δείχνοντας τη μεγάλη ποικιλία που έχουν ήδη φυτεύσει: Φασολάκια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, κολοκυθάκια κ.α.. «Αρκετά μεγάλος ο μπαξές. Για μια οικογένεια και δίνω σε όλη την γειτονιά. Όπως τόνισε και με το παραπάνω καλύπτονται οι ανάγκες του σπιτιού και δίνω σε γνωστούς και φίλους και σε όποιον αγαπάει το καλό, καθαρό οπωρο-κηπευτικό».
«Πάντα λέω στους ανθρώπους γύρω  μου πόσο όμορφο είναι να ασχολείσαι με τη γη και να παράγεις κάτι δικό σου. Δεν είναι εύκολο όμως…»
Κομοτηνή- Κ. Παπαθεοδώρου: Από το μπαξέ μας στο πιάτο των παιδιών…(ηχητικό)Χαρακτηρίζει τις βροχές που προηγήθηκαν “ευλογημένες”, αλλά προσθέτει, “φυτρώνει το χόρτο, είναι απαραίτητο το καθάρισμα και δύο και τρεις φορές την εβδομάδα και όσο μπορεί ο καθένας, μπαίνει αναγκαστικά στο μπαξέ». Παρατηρεί όπως λέει τον κόσμο ειδικά μετά την οικονομική κρίση να στρέφεται στη γη. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έχουμε. Ας είναι ευλογημένοι οι άνθρωποι που το παρέχουν και ο δήμος που δίνει το νερό δωρεάν. Είναι ένα εγχείρημα που ο κόσμος καλό θα ήταν να το επιχειρήσει».

Όσον αφορά και στην παρουσία των άλλων καλλιεργητών; «Η παρουσία κι άλλων δίπλα λειτουργεί ενθαρρυντικά» λέει η κα Κυριακή και σημειώνει « Είναι πολύ ωφέλιμο. Ο ένας βλέπει την καλλιέργεια του άλλου και προσπαθεί περισσότερο. Δίνει κουράγιο στους γύρω και αποτελεί καλό παράδειγμα η προσπάθεια του άλλου. Όπως σε όλες τις δουλειές πάντα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα και ο γείτονας και ο συνάδελφος έχει δουλειά για όλους η γη».

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος