Κομοτηνή – Κ. Μαϊνας: Η οικονομική και υγειονομική κρίση δεν άφησαν ανεπηρέαστη την υγεία των πολιτών

Ως “μάστιγα του 21ου αιώνα” όχι μόνο παγκοσμίως αλλά και στη μεσογειακή Ελλάδα περιέγραψε την παχυσαρκία ο κος Κωνσταντίνος Μαϊνας, καρδιολόγος- αιρετός στο ΔΣ Κομοτηνής. Όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια το πρόβλημα αυτό επιδεινώθηκε πάρα πολύ, λόγω του εγκλεισμού και των lock down.

«Ο εγκλεισμός είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της σωματικής άσκησης και τη συχνή κατανάλωση τροφής, άρα και την αύξηση της παχυσαρκίας. Είναι ένα γενικό φαινόμενο που αφορά και στην οικονομική-κοινωνική κατάσταση» είπε.

Σύμφωνα με τον κο Μαϊνα και τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κομοτηνής (μίλησε στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (22-2-2022) η δεκαετής οικονομική κρίση επηρέασε πάρα πολύ το οικονομικό και κοινωνικό στάτους των Ελλήνων, έτσι αναγκάστηκαν πολλοί να μειώσουν πάρα πολύ την ποιότητα της τροφής. «Είχανε μια φτωχή δίαιτα και αυτό είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για καρδιοαγγειακά νοσήματα» σημείωσε εξηγώντας ότι «Οι τροφές που μπαίνουν πιο συχνά είναι οι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, το κρέας πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα, οι εύκολες τροφές, οι γρήγορες τροφές, οι μαγειρεμένες με λάθος τρόπο, η επιλογή για τηγανητά και όχι για ψητά, η μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, όλα αυτά επηρεάζουν πάρα πολύ το κομμάτι της παχυσαρκίας».

Έχοντας δε υπ όψιν του τα αποτελέσματα μελετών που εκπονήθηκαν λόγω της πανδημίας, σημείωσε ότι στο διάστημα αυτών των 23 και πλέον μηνών παρατηρείται αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Δυστυχώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν κινδυνέψει να μπουν σε μια δεύτερη μοίρα παρότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως» είπε ο κος Μαϊνας σημειώνοντας «Πάνω από 18 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα: εμφράγματα, εγκεφαλικά, η νόσηση των αγγείων στα κάτω άκρα και στις καρωτίδες». Προσθέτοντας δε ότι μπορεί την πανδημία του Covid να την ζούμε δύο χρόνια τώρα, ωστόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μια χρόνια πανδημία. Το 1/3 του πληθυσμού των 147 χωρών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπέστη κάποιας μορφής περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί καθυστερημένη προσέλευση στις δομές υγείας και μείωση κατά 40% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε ασθενείς με εμφράγματα ή με εγκεφαλικά επεισόδια. «Όλα αυτά σαφώς επιδείνωσαν πάρα πολύ την υγεία και επιβάρυναν πάρα πολύ τα συστήματα υγείας» κατέληξε ο κος Μαϊνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος