Κομοτηνή – Κ. Κούκουρας: Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας

“Η φετινή αντιπυρική περίοδος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ήταν η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και επικινδυνότητας” αναφέρει ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Α.Μ.& Θρ., αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Β. Κούκουρας, κάνοντας τον απολογισμό του.

Παρουσιάζοντας τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του Ημερήσιου Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς των τελευταίων 13 ετών (2009 έως και 2021) από τη Ροδόπη και την Ξάνθη αναφέρονται στις περιοχές με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές, το περιαστικό Άλσος Νυμφαίας Ροδόπης (120 στρέμματα) και το Δασοχώρι Ξάνθης (800 στρέμματα).

Όπως τονίζει ο κ. Κούκουρας, “όλες οι πυρκαγιές αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και οριοθετήθηκαν εντός του πρώτου 24ωρου από την εκδήλωση τους”.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
“Η επιτυχής αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην αυξημένη ετοιμότητα που επέδειξαν τα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, στην αξιοπιστία των οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτουμε, στην άριστη και άμεση συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης και καταστολής, στα τοπικά Μ.Μ.Ε για την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων για την πρόληψη των πυρκαγιών και τέλος στη σωστή συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες απερίσκεπτες όπως το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μας και γι’ αυτό τους «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ» θερμά”.

Όπως τονίζει, “παρά το γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος έφτασε αισίως στο τέλος της, θεωρούμε καθήκον, να πούμε στους πολίτες και αγρότες της Περιφέρειας Α.Μ.-Θρ., να είναι ιδιαίτερα προσεκτικoi στη συνέχεια και να μην ανάβουν για οποιονδήποτε λόγο φωτιά πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων και σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων καθώς επίσης να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, κλαδιών κ.λπ. όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (ζώνες ικανού πλάτους με άροση της καιόμενης έκτασης περιμετρικά, ύπαρξη γεωργικών ελκυστήρων, ύπαρξη νερού καθώς και προσωπική παρουσία μέχρι το τέλος της καύσης), προκειμένου να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση να τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.”

Τέλος, σημειώνει: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια, κατ’ αρχάς όλους/ες τους/τις Πυροσβέστες/στριες, τους/τις Πυροσβέστες/στριες Πενταετούς Υποχρέωσης, τους Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, τους/τις Εθελοντές/ντριες Πυροσβέστες/στριες καθώς και τους πολίτες και αγρότες, για την πιστή εφαρμογή των οδηγιών μας και την αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου”. Επίσης, ο Αρχιπύραρχος ευχαριστεί: “τους υπόλοιπους φορείς, τις αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας (τμήματα Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμων, τα Δασαρχεία, την ΕΛ.ΑΣ. και τις Ε.Δ.) η συνδρομή των οποίων υπήρξε καθοριστική”. Αλλά και “τους εθελοντικούς συλλόγους που κυρίως με την πρόληψη αλλά και την καταστολή πυρκαγιών, όπου αυτό απαιτήθηκε, συνέδραμαν τα μέγιστα καθώς και όλα τα Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειάς μας (ηλεκτρονικά – έντυπα – τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την καθοριστική συμβολή τους στην καμπάνια για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων και την προβολή του έργου μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ