Κομοτηνή – Κ. Γεωργιάδου: Για να “δαμάσεις” τη Φύση πρέπει πρώτα να ακολουθήσεις τους κανόνες της

«Η κλιματική αλλαγή που τείνει να γίνει κλιματική κρίση επιφέρει μεγάλα προβλήματα στα ποτάμια» ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, η κα Κρυσταλλένια Γεωργιάδου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (23-11-2021) η κα Γεωργιάδου σημείωσε πως το δέλεαρ… της εύφορης κοιλάδας που συγκέντρωσε τους οικισμούς γύρω από αυτήν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα λόγω του ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώνονται έχουν αυξηθεί και σε ποσότητα και σε ένταση.

«Εμείς το ζούμε πάρα πολύ συχνά. Όσοι εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια της αποφόρτισης του συμβάντος είναι αυτοί που διαχειρίζονται αυτές τις κρίσεις σε όλα τα ποτάμια και σε όλες τις περιοχές, υπάρχουν πολύ έντονα φαινόμενα με την κάθε μια περίπτωση να είναι ξεχωριστή» τόνισε.

Μάλιστα η κα Γεωργιάδου αναφέροντας ως παράδειγμα τον ποταμό Κομψάτο και με αφορμή την πτώση της γέφυρας που σημειώθηκε προ ετών σημείωσε: «Όλα αυτά τα τεχνικά έργα που έχουν γίνει πριν 50-60-80 χρόνια στην Ελλάδα, όχι μόνο έχουν “γεράσει”, αλλά έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη ποσότητα και τον όγκο του νερού, την ορμή των υδάτων, που τα αποδυναμώνει τελείως γι αυτό απαιτούνται να γίνονται πολλά μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ανάντι περιοχή, δηλαδή προς τις πηγές, προκειμένου να αναχαιτίσουν την ορμή των υδάτων» είπε.

Όπως ανέφερε: «Τέτοια έργα (πρέπει)γίνονται σε πάρα πολλές περιοχές αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να δρομολογηθούν» εξηγώντας πως οφείλεται στις: μελέτες, στο κόστος κ.ο.κ. «Είναι δαπανηρά έργα και θέλουν μακροχρόνιες μελέτες με παρατηρήσεις και στοιχεία» ανέφερε. Μάλιστα σε αυτό το σημείο στάθηκε στις «οχλήσεις» που δέχεται η Φύση, τα ποτάμια της, από τον ίδιο τον άνθρωπο λέγοντας: « Αν σκεφτούμε ότι μέσα στις κοίτες αυτών των ποταμών ερχόμαστε εμείς οι άνθρωποι και στρεβλώνουμε τη ροή του ύδατος γιατί καταπατούμε τα ρέματα, γιατί πηγαίνουμε και φράζουμε πολλά από αυτά νομίζοντας ότι θα γίνουν ιδιοκτησία μας, τότε (πώς δεν ) «θα μας πάρει το ποτάμι»;».

Καταθέτοντας δε μια διαφορετική προσέγγιση η κα Γεωργιάδου σημείωσε πως αρχή όλων των Τεχνοκρατών και όλων των Μηχανικών που ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα είναι ότι: «Για να δαμάσεις τη Φύση πρέπει πρώτα να υποταχθείς σε αυτή, να ακολουθήσεις τους κανόνες της. Το νερό θα βρει τον τρόπο να φτάσει. Και δεν «ξεχνά». Έχουμε φτάσει να θεωρούμε ωραίο το να καλύψουμε τα ρέματα μέσα στις πόλεις μας, είναι πνοή τα ρέματα θα έπρεπε να ακολουθούμε άλλη φιλοσοφία, τον καθαρισμό ή την διάνοιξη τους. Θα έπρεπε να δρομολογούμε ενέργειες όπως είναι η φύτευση, οι περίπατοι κ.ο.κ..»
Σε αυτό το σημείο ανέφερε το παράδειγμα στην πόλη των Τρικάλων, όπου το μεγάλο ρέμα είναι ανοικτό, είναι επισκέψιμο παράλληλα με τις όχθες κλείνοντας με τον εξής προβληματισμό: «Εάν εμείς δεν τα αντιμετωπίζουμε έτσι όπως τους άξιζε, (εκείνα) δεν θα μας εκδικηθούν;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος