Κομοτηνή: Ιστορικό αφιέρωμα 4 συλλόγων στα 101 χρόνια Ελευθερίας

Με χορό, τραγούδια και ιστορικές αναφορές στην επέτειο ενσωμάτωσης- απελευθέρωσης της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό, 101 χρόνια μετά, αντάμωσαν τέσσερις χορευτικοί σύλλογοι της Ροδόπης. Το αφιέρωμα βιντεοσκοπήθηκε και θα προβληθεί ανήμερα της μεγάλης εορτής. «Μετά από πολύ καιρό, 16 μήνες είχαμε να φορέσουμε παραδοσιακές φορεσιές, χορέψαμε! Ήταν σίγουρα μια αισιόδοξη νότα, που έδειξε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε με τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (10-5-2021) κος Γιάννης Τσερνικούδης, χοροδιδάσκαλος στους τέσσερις συλλόγους που συμμετείχαν και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής.

«Ευχαριστούμε πολύ την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και την πρόεδρο, Νατάσα Λιβεριάδου» δήλωσε ο κος Τσερνικούδης γι αυτή την ιδιαίτερη Ιστορική «διαδρομή» με τραγούδια, χορούς, εικόνες και κείμενα. Στα γυρίσματα πήραν μέρος τέσσερις σύλλογοι της πόλης: Γρατινής, Ροδίτη, Εργαστηρίου Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και Σύλλογου Θρακών χωρίς να έχουν προηγηθεί κοινές πρόβες, «αλλά», όπως είπε ο έμπειρος χοροδιδάσκαλος, «με αγάπη προσπεράσαμε τα προβλήματα». Έξι χορευτικές ομάδες με κείμενα της Σοφίας Μενεσελίδου αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου, με χορούς και ιστορικά στοιχεία της Ανατολικής και της Δυτικής Θράκης.
Η ταινία θα προβληθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 14 Μαΐου στις οκτώ και μισή το βράδυ και θα αποτελεί μια ιστορική αναφορά στην σπουδαία Θρακιώτισσα Δόμνα Βισβύζη. «Με εικόνες, φορεσιές, τραγούδια, κείμενα. Μια μεγάλη εκδήλωση, που όταν θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό σίγουρα θα πραγματοποιηθεί και ζωντανά».
«Συνεργάστηκαν χορευτικές ομάδες των έξι ατόμων, μετά από διενέργεια self test ακολουθώντας τους κανόνες που πρέπει. Ήταν μια ενθαρρυντική νότα στις δυσκολίες που περνούν όλοι οι σύλλογοι, με το Θρακόμελο και τα νέα παιδιά, τον Θανάση Δούκα και την Δώρα Καραγκιοζάκη να συμμετέχουν παίζοντας αγαπημένους σκοπούς» κατέληξε ο κος Τσερνικούδης φανερά ευχαριστημένος.
Συνέντευξη – κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος