Κομοτηνή – Ισ. Στεργιανίδου: «Οι ανθρώπινες σχέσεις δε μπαίνουν σε ποσοστά και τεκμήρια»

«Ο νέος Νόμος 4800/2021 που με πολύ ‘θόρυβο’ ψηφίστηκε και με ιδιαίτερη σπουδή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως φέρνει πραγματικά κάποιες καινούργιες ρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο, στην ουσία τροποποιεί 13 από τα άρθρα του Αστικού Κώδικα, που αναφέρονται κυρίως στη γονική μέριμνα και ιδιαίτερα στην άσκηση της γονικής μέριμνας από τους γονείς, όταν αυτοί αποφασίζουν να πάρουν ξεχωριστούς δρόμους στη ζωή τους και εκεί ανακύπτουν διάφορα ζητήματα πρακτικής αλλά και ουσιαστικής φύσεως ως προς το πώς θα διαχειριστούν τα θέματα των ανήλικων παιδιών τους, ως προς το συμφέρον των παιδιών, μένει να φανεί στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί» δήλωσε η Ισμήνη Στεργιανίδου, δικηγόρος-λέκτορας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Κομοτηνή – Ισ. Στεργιανίδου: «Οι ανθρώπινες σχέσεις δε μπαίνουν σε ποσοστά και τεκμήρια»
Η Ισμήνη Στεργιανίδου, δικηγόρος – λέκτορας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής

Όπως υποστήριξε η κ. Στεργιανίδου, δεν ήταν «αναχρονιστικό το Οικογενειακό Δίκαιο της Ελλάδας, είχε τροποποιηθεί το 1983 εισάγοντας πάρα πολύ σωστούς θεσμούς με κύριο γνώμονα το συμφέρον του τέκνου, ήταν παιδοκεντρικό, είχε αρχή και τέλος το συμφέρον του παιδιού. Δεν είμαι σίγουρη τώρα ο νέος Νόμος πόσο διακατέχεται από αυτή την νέα αντίληψη, μένει να το δούμε στην πράξη».
Σύμφωνα με την δικηγόρο-λέκτορα της Νομικής Σχολής Κομοτηνής «εισάγεται μια επιβαλλόμενη, υποχρεωτική συνεπιμέλεια των γονέων με έναν ισχυρό τρόπο, δεν είναι απαραίτητα κακό και με το προ ισχύσαν Δίκαιο ίσχυε αρκεί να το συμφωνούσαν οι γονείς, σήμερα επιβάλλεται. Με πολύ έντονο τρόπο τονίζεται σε αρκετά σημεία του Νόμου ότι η γονική μέριμνα, η οποία ούτως η άλλως ανήκε και ανήκει και στους δύο γονείς, ασκείται υποχρεωτικά και εξίσου και από τους δύο γονείς». Όπως υποστήριξε «αυτά τα οριζόντια μέτρα τα οποία λαμβάνονται πάνω σε ποικιλία περιπτώσεων και καταστάσεων που δε μοιάζει η μία με την άλλη σχεδόν ποτέ, είναι λίγο επίφοβα στο αν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν όλες οι περιπτώσεις να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο που προσπαθεί να δώσει ίση μερίδα στους γονείς αφήνοντας λίγο πίσω το συμφέρον των παιδιών».

Η κ. Στεργιανίδου δήλωσε πως είναι υπέρ της καθιέρωσης ενός σύγχρονου θεσμού, του Οικογενειακού Δικαστηρίου, που προτάθηκε στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς το «ιδανικό ως ιδέα και ως εφαρμογή» σημειώνοντας πως ο νέος Νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, αντιθέτως «ο νέος νόμος προβλέπει fast track διαδικασία επιμόρφωσης νέων δικαστών σε αυτού του είδους τα δικαστήρια».

Όσον αφορά, τέλος, την εισαγωγή του οριζόντιου τεκμηρίου, το 1/3 του χρόνου, για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά, τόνισε πως αυτές οι θεσμοθετημένες ρυθμίσεις και μάλιστα με τεκμήριο σαν να πρόκειται για ένα περιουσιακό αγαθό δεν τη βρίσκουν σύμφωνη. «Οι ανθρώπινες σχέσεις δε μπαίνουν σε ποσοστά και τεκμήρια» είπε προσθέτοντας, «ένας που δεν είναι καλός γονιός δεν του επιβάλει ο Νόμος πώς να λειτουργεί. Θεσπίστηκε για να λειτουργεί ως μέσο πίεσης στην άλλη πλευρά. Μπορεί από την πίσω πόρτα να εισάγει και μια μείωση στη διατροφή που καταβάλλεται».

Η κ. Στεργιανίδου προέβλεψε μάλιστα πως στην πράξη θα προκύψουν πολλά ζητήματα. Ως μάχιμη δικηγόρος παρατήρησε πως υπάρχουν γονείς «που θέλουν να είναι με τα παιδιά τους, αλλά και πάρα πολλές περιπτώσεις γονέων που αδιαφορούν, που θα ‘παρκάρουν’ τα παιδιά στις γιαγιάδες και στους παππούδες και οι ίδιοι θα συνεχίσουν τη ζωή τους», και έκανε λόγο λόγο για «μεγάλη αοριστία» που θα οδηγήσει στην πράξη σε σίγουρα σε τροποποιήσεις.

συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου, φωτο: Ισμήνη Στεργιανίδου, πηγή-F/B

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος