Κομοτηνή: Ημιτελής οικοδομές και εγκαταλελλειμένα κτίρια στους δήμους

Με νόμο η διαχείριση εγκταλελειμμένων κτιρίων και ημιτελών οικοδομών θα περάσει στους δήμους. Για την εξέλιξη αυτή και κυρίως για το τι ακριβώς θα σημάνει για τους ιδιοκτήτες μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, Χρύσα Κυριακούση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», σημείωσε ότι ως εγκαταλελειμμένα θα θεωρούνται εκείνες οι κατοικίες που είναι 15 έτη χωρίς χρήση. «Θα γίνεται έλεγχος από τον κατά τόπους δήμο για το ποια είναι τα εγκαταλελειμμένα, θα περνούν από επιτροπή, θα χαρακτηρίζονται ως εγκαταλελειμμένα πλέον και επίσημα κι από εκεί και ύστερα θα βρίσκονται στη διαχείριση του δήμου με δικαστική απόφαση για 50 χρόνια. Ο δήμος θα ζητά με μια διαδικασία να αναγνωριστεί ως διαχειριστής αυτών των εγκαταλελειμμένων, ώστε να περάσουν στη δικαιοδοσία του», εξήγησε η κα. Κυριακούση.
Στόχος, όπως είπε, “είναι να σωθεί η πολιτιστική κληρονομιά των διατηρητέων και των νεότερων μνημείων. Επίσης, θα ελέγχεται η επικινδυνότητα κάποιων άλλων κτιρίων, καθώς, όπως εξήγησε η κα πρόεδρος, υπάρχουν κτίρια νεότερα τα οποία είναι επικίνδυνα. Ή κάποια, τα οποία είναι αγνώστου ιδιοκτητών και είναι επικίνδυνα, θα γκρεμίζονται».
Δημιουργείται δημοτική τράπεζα ακινήτων
Όπως τόνισε η ίδια με αυτόν τον τρόπο «θα δημιουργηθεί μια δημοτική τράπεζα ακινήτων, όπου θα καταχωρηθούν τα εγκαταλελειμμένα, τα κενά, τα «αγνώστων ιδιοκτητών» και θα βρεθεί ο Δήμος να τα διαχειρίζεται, όπως νομίζει καλύτερα, προς το συμφέρον των δημοτών του, γιατί υπάρχουν κάποια αξιόλογα ακίνητα, τα οποία θα πρέπει πραγματικά να διασωθούν, ως διατηρητέα μνημεία ή γερά κτίρια τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν».
Διευκρίνισε σε αυτό το σημείο ότι θα ερωτώνται πρώτα οι ιδιοκτήτες και εφόσον δεν θέλουν, τότε θα πηγαίνει ο Δήμος με μια δικαστική απόφαση και θα τα μεταγράψει στο Υποθηκοφυλάκιο.

«Θα υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες, εφόσον αυτοί βέβαια το θελήσουν, τότε θα αφαιρείται ένα ποσό για τη διαχείριση που έκανε, το 20% της διαχείρισης και εάν υπάρχει υπόλοιπο εσόδων θα το αποδίδουν στον ιδιοκτήτη. Εάν θα θέλει, θα το παίρνει, εάν δεν θέλει να το πάρει, θα παραμένει με κάποια διαδικασία στους δήμους», είπε και σημείωσε πως είναι μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και οι δήμοι έτσι θα έχουν κάποια έσοδα από κτίρια που πρέπει να διατηρηθούν.
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος