Κομοτηνή: Η υποκινούμενη φασιστική βία, απειλή για τη δημοκρατία

Array

Κομοτηνή: Η  υποκινούμενη φασιστική βία, απειλή για τη δημοκρατίαΗ επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήρθε να μας θυμίσει ότι η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστά υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία. Αυτό υποστηρίζεται και σε πολλές δηλώσεις καταδίκης του περιστατικού που ακολούθησαν. Το λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν μια τάχα «ακραία πλην αυθόρμητη» αντίδραση απλών παρευρισκομένων. “Πρόκειται για επίθεση από εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες που είχαν στοχοποιήσει τον Δήμαρχο για τις απόψεις του, είτε αυτές αφορούν την διεθνή θέση της χώρας είτε την αποδοχή της ετερότητας” αναφέρεται σε ανακοινώσεις. Ζητήσαμε από τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και τον πρώην Υπουργό Γιώργο Πεταλωτή να σχολιάσουν το περιστατικό.

Χρήστος Χωμενίδης: «Δεν ακούγαμε ποτέ πολύ τον άλλον, απλώς τον ανεχόμασταν»
«Ήταν ένα αποτρόπαιο περιστατικό το οποίο δείχνει ότι υπάρχει ένα νεοναζιστικό απόστημα, που μπορεί να μην συνειδητοποιεί τον εαυτό του ως νεοναζιστικό. Αν ρωτήσεις αυτούς τους ανθρώπους, ποια ιδεολογία έχουν, μπορεί να μην σου πουν ότι είναι νεοναζί, αλλά είναι νεοναζί . Θεωρώ ότι ο Μπουτάρης, ασχέτως της λειτουργίας του ως δημάρχου, την οποία δεν μπορώ να την κρίνω γιατί είμαι Αθηναίος και όχι Θεσσαλονικιός, διακρίνεται από εντυπωσιακό θάρρος. Υπό αυτήν την έννοια έχει ένα στοιχείο το οποίο θα έπρεπε να έχουν όλοι οι δημόσιοι άνδρες και οι γυναίκες. Λέει τι πιστεύει ευθαρσώς. Δεν προσπαθεί να κρυφτεί προκειμένου να μην χάσει δημοφιλία.» σχολίασε ο κος Χωμενίδης σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά δείχνει ότι υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που έχει ξεπεράσει τα όρια του στοιχειώδους πολιτισμού.»

Σύμφωνα με τον κο Χωμενίδη «Δεν ακούγαμε ποτέ πολύ τον άλλον, απλώς τον ανεχόμασταν στις περιόδους των παχιών αγελάδων. Δεν τον ακούγαμε. Στα social Media εμφανίζονται άνθρωποι που γράφουν ανατριχιαστικά πράγματά, πάντα υπήρχαν.» Στο ερώτημα δε πώς θα πρέπει να αντιδρά κάποιος; Ο γνωστός συγγραφέας υπενθυμίζει μια φράση του Ντοστογιέφσκι « Μόνο η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» σημειώνοντας « Υπηρετώντας την ομορφιά .» σπεύδοντας να τονίσει ότι «Οι ηγεσίες έχουν μεγαλύτερες ευθύνες από τους πολίτες και γι αυτό είναι ηγεσίες.»

Γιώργος Πεταλωτής: Υπάρχει ένας οριζόντιος Χρυσαυγητισμός στην κοινωνία μας
«Πραγματική θλίψη προκαλεί αυτό που έγινε. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2010 ζήσαμε πολλές σκηνές βίας, σκηνές προπηλακισμού. Το 2011 ματαιώθηκε παρέλαση στην Θεσσαλονίκη με πρόεδρο τον Παπούλια, κι από κάτω ήταν πλήθος κόσμου. Υπάρχει ένας οριζόντιος Χρυσαυγητισμός στην Κοινωνία μας. Πολλοί από αυτούς που εκδηλώνουν το μίσος τους με υπερβάλλον πάθος μπορεί να ψηφίζουν διάφορα κόμματα, ακόμη και προοδευτικά κι αυτό είναι το ανησυχητικό.» τόνισε ο κος Πεταλωτής.
Παράλληλα σημείωσε πως «Μόνο με τον πολιτισμό αντιμετωπίζονται. Όσο πιο καλλιεργημένοι γινόμαστε, τόσο μαθαίνουμε να τιθασεύουμε την οργή μας, την οποία θεωρούμε πολλές φορές δικαιολογημένη. Θεωρώ ότι σε θέματα βίας οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αντιδράσουν με ειλικρίνεια και όχι απλώς με ανακοινώσεις ανάλογα με το ποιος την υφίσταται την βία.” προβλέποντας πως  “Τίποτα δεν έχει τελειώσει και μάλλον θα δούμε χειρότερα πράγματα από εδώ και μπρος.”
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό «Το έδαφος είναι πάρα πολύ γόνιμο για την καλλιέργεια του μισούς. Υπάρχει παραπληροφόρηση και πολύ μεγάλο μίσος στην κοινωνία. Θέλει πολύ δουλειά για να ξεριζωθεί.» Υπενθυμίζει επίσης πως «¨Ήμουν από τους πρώτους που υπέστη προπηλακισμό επειδή ήμουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ το 2010. Πολλοί μεθοδευμένα κουβαλιόταν κόσμος από την τότε «Πλατεία» στην Αργυρούπολη, όπου θα μιλούσα.»
Φώτο: Γιώργος Πεταλωτής- Χρήστος Χωμενίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος