Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Σ. Σέρμπος για την Ουκρανική κρίση

Η ΕΕ στη δοκιμασία της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά από ότι σε άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος, όμως, και τώρα δεν έλειψαν σημάδια πολυφωνίας, καθυστερημένης αντίδρασης και εν τέλει απουσίας διαφορετικών επιλογών πίεσης, πέραν των  γνωστών οικονομικών κυρώσεων.

Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Σ. Σέρμπος για την Ουκρανική κρίση
Ο Σωτήρης Σέρμπος, ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής του ΔΠΘ

«Ίσως η κρίση αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία αφύπνισης για την Ευρώπη δυστυχώς με πολύ άγριο και ωμό τρόπο», δήλωσε ο Σωτήρης Σέρμπος, ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής του ΔΠΘ. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», «δεν βοηθάει και το γεγονός ότι οι προσλήψεις των κρατών, τα εθνικά συμφέροντα, απέχουν από μια κοινή γραμμή», με τη σημείωση ότι το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνει πάλι η Ευρώπη για όλα αυτά που δεν έγιναν.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή διεθνούς πολιτικής, ο λόγος που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτή τη συγκυρία, ήταν μεταξύ άλλων για να δείξει ότι εξακολουθεί να απουσιάζει μια ενότητα, ένα ενιαίο κέντρο, ένα στρατηγικό βάθος στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Γι αυτό», όπως είπε, «και στο τέλος της ημέρας θα θέλει να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς, γιατί αυτούς θεωρεί κλειδοκράτορες της αρχιτεκτονικής για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, όπως σφυρηλατήθηκε μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου».

Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι από το 2014 χάθηκε πάρα πολύς χρόνος, τονίζοντας: «Δεν διαβάσαμε τις εξελίξεις για να δούμε ποια θα είναι η δική μας θέση και ο δικός μας ρόλος. Η Ρωσία θα συνεχίσει να επενδύει σε μια Ευρώπη που θα «ταλαιπωρείται» ειδικά με αυτά τα ζητήματα και όχι μόνο από ρήγματα κι αβεβαιότητες, ενδεχομένως βέβαια θα μπορούσε όλο αυτό να λειτουργήσει και θετικά για την Ευρώπη υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις».

Όπως ανέφερε, και λόγω της γεωγραφίας δεν μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι μόνο οι Αμερικανοί με τους Ρώσους για να μιλάνε για την Ε.Ε. χωρίς την ίδια παρούσα σημειώνοντας ότι «ενώ οι Αμερικανοί άλλαξαν την γεωπολιτική τους στρατηγική επί Ομπάμα, η Ευρώπη δεν μπόρεσε να καλύψει αυτό το κενό, κι αυτό ισχύει όχι μόνο στην περίπτωση με την Ουκρανία, δύσκολη από μόνη της, αλλά και στην Κίνα, στην Τουρκιά κ.α.»

Κατέθεσε επίσης την άποψη ότι σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω αρνητική εξέλιξη με ροές προσφύγων Ουκρανών να κινούνται προς τις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τότε αυτό από μόνο του θα προκαλέσει κι άλλες εξελίξεις. Και σχολίασε την «επίδοση» του Καγκελαρίου της Γερμανίας σε αυτό το πρώτο ουσιαστικά τεστ για εκείνον λέγοντας ότι «Ο Γερμανός Καγκελάριος και λόγω απειρίας του σε τέτοιου είδους θέματα πέρασε κάτω από τον πήχη, κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που προσπάθησε ο Γάλλος πρόεδρος να καλύψει αυτό το κενό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος