Ο Μ. Κεφαλογιάννης στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Array

«Εμείς θέλουμε μια Τουρκία σταθερή κι ασφαλή» δηλώνει ο ευρωβουλευτής  της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα και μετά το πραξικόπημα η Τουρκία απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι το οποίο καταγράφεται σε όλες τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης στην ΕΡΤ ΚομοτηνήςΜάλιστα, όπως σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί.

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αφορά στον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία, την προστασία των μειονοτήτων, όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης. “Δεν μπορεί να είναι 150.000 άνθρωποι απολυμένοι από την Τουρκική Δικαιοσύνη , δεν μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι, δεν μπορεί να διώκονται 7.000 δικαστές και 700 να είναι φυλακισμένοι, δεν μπορεί να έχουν κλείσει εκατοντάδες μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν μπορεί να είναι εβδομήντα δημοσιογράφοι φυλακισμένοι. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί και δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση για την ενταξιακή της πορεία» τονίζει ο κος Κεφαλογιάννης σημειώνοντας ότι  η Τουρκία οφείλει να εκπλήξει θετικά τον υπόλοιπο κόσμο, όπως έκανε με την απελευθέρωση του Αμερικανού εφημέριου ή με την περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Είναι στα χέρια της Τουρκίας» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Μάλιστα ο κος Κεφαλογιάννης σπεύδει να σημειώσει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε. «Θέλουμε την Τουρκία σταθερή, όχι αποσταθεροποιημένη Τουρκία, όπως είναι το Ιρακ, η Λιβύη ή η Συρία. Είναι μια χώρα σημαντική, όμως η Ε.Ε. θέλει να την πείσει ότι τα βήματα εκδημοκρατισμού είναι προς όφελος των Τούρκων πολιτών και προς την θέση της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως λέει και το Συμβούλιο της Ευρώπης κι όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.» Παράλληλα, επισημαίνει ότι τώρα που ο κος Ερντογάν νιώθει πιο ασφαλής και ο ίδιος, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τον εκδημοκρατισμό των διαδικασιών της λειτουργίας του Πολιτεύματος και να εκπλήξει θετικά τις άλλες χώρες της ΕΕ, αν θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία. «Σε καμία των περιπτώσεων κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν δεν δείξει δείγματα γραφής σε σχέση με τους γείτονες της. Η σχέση καλής γειτονιάς είναι η βασική πολιτική που πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία στην πορεία της προς την Ε.Ε.»

Όσον αφορά στις προκλήσεις των Τούρκων πολιτικών με αναφορές ακόμη και στη Θράκη ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι όλες αυτές οι προκλητικές δηλώσεις καταγράφονται και σε κάθε ευκαιρία η ΕΕ, τα ευρωπαϊκά όργανα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είτε στηλιτεύουν, είτε αποδοκιμάζουν, είτε ζητούν με επίσημα έγγραφα από την Τουρκία να έρθει μέσα στο πλαίσιο της σωστής λειτουργίας, των καλών σχέσεων, του σεβασμού τους διεθνούς δικαίου, είτε αυτό είναι στον αέρα ή στην θάλασσα, και να αποφύγει προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες προς τους γείτονές της».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που προέκυψαν στη διαχείριση του μεταναστευτικού ο κος Κεφαλογιάννης αφού τόνισε ότι «Είμαστε υποχρεωμένοι τους πρόσφυγες να τους υποδεχτούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι τους μετανάστες να τους διαχειριστούμε και να τους επαναπροωθήσουμε προς τα πίσω. Υπάρχει συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας οι οικονομικοί μετανάστες να γυρίσουν όλοι στην Τουρκία.» σημείωσε ότι «Είναι ένα μεγάλο θέμα το μεταναστευτικό και η ΕΕ εκεί πρέπει να δείξει δείγματα γραφής, ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, έχει δει πού υπάρχουν αδυναμίες και θα τις διορθώσει. Είναι ένας μεγάλος οργανισμός που πρέπει να μαθαίνει από τα λάθη του. Κάναμε λάθη, πρέπει να τα διορθώσουμε.»
Φώτο:Μανώλης Κεφαλογιάννης (αρχείο ΕΡΤ) ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος