Κομοτηνή: Η “Ιλιάδα” του ΔΠΘ προβλέπει την εμφάνιση βλέννας και ανιχνεύει τις πετρελαιοκηλίδες

Μετά την «Οδύσσεια» προχωρούν στην «Ιλιάδα» οι φοιτητές –φοιτήτριες του Δ.Π.Θ. υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γεωργίου Συλαίου, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και των συνεργατών του. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος με το οποίο αξιοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου, «τρέχουν» ειδικούς αλγορίθμους και προβλέπουν ψηφιακά την εμφάνιση της βλέννας και των πετρελαιοκηλίδων.

Με την αξιοποίηση ειδικού μηχανισμού και την καταγραφή δορυφορικών εικόνων, με αισθητήρες και προσομοιώσεις, προσπαθούν να προβλέψουν και να κατανοήσουν τη γένεση της θαλάσσιας βλέννας, όπως αυτή που εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος και στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη απαντούν στο κρίσιμο, για πολλούς που δραστηριοποιούνται στο Θρακικό Πέλαγος, ερώτημα: Πότε θα συμβεί ένα ακραίο γεγονός;
Επίσης, με καθημερινό σκανάρισμα ανιχνεύονται πετρελαιοκηλίδες που εμφανίζονται στο Θρακικό Πέλαγος. Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο ertnews.gr γίνεται «συλλογή» πετρελαιοκηλίδας με τεχνητή νοημοσύνη.

«Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται και ποια είναι τα ενδεδειγμένα σενάρια για να αντιμετωπιστούν», δήλωσε για την απελευθέρωση υγρού πετρελαίου στο περιβάλλον, ιδίως στο θαλάσσιο οικοσύστημα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, που αποτελεί μορφή ρύπανσης.
Το καινούργιο βήμα που γίνεται από την ερευνητική ομάδα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η αξιοποίηση των δεδομένων της Κοινωνίας των Πολιτών. Με ειδικούς αλγορίθμους και λέξεις κλειδιά αξιοποιείται η πληροφορία που διαχέεται στα Κοινωνικά Δίκτυα. «Εάν κάποιος χρήστης έχει ανεβάσει κάτι σχετικό με περιβαλλοντικά προβλήματα ανιχνεύεται κι εντάσσεται στους αλγορίθμους που έχουμε στη διάθεσή μας», εξήγησε πιστεύοντας και ο ίδιος και οι συνεργάτες του ότι πολύ σύντομα θα αποτελεί ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο βοήθειας στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και ζουν από το Θρακικό πέλαγος, αλλά και προστασίας του Θρακικού Πελάγους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος