Κομοτηνή: Η περιορισμένη προσέλευση πίκρανε τους μικροπωλητές στη Δημοτική Αγορά

«Πήγε μία, σχόλασε ο «γάμος»». Αυτό ισχύει με τη Δημοτική Λαϊκή Αγορά της Κομοτηνής το καλοκαίρι. Κάτι η ζέστη, κάτι πολύ περισσότερο η μειωμένη προσέλευση του κόσμου, καθώς παραδοσιακοί πελάτες έχουν μετακομίσει στις παραθεριστικές τους κατοικίες, οι τελευταίοι των καταναλωτών αποχωρούν πριν το μεσημέρι και το εμπόρευμα από τους πάγκους νωρίς – νωρίς μαζεύεται.

«Το εμπόρευμά στα χαρτόκουτα και όπου φύγει- φύγει», δηλώνουν οι πωλητές και στο ερώτημα: «Πώς πήγε η κίνηση σήμερα;» απαντούν μονολεκτικά: «Χάλια». Παρά το γεγονός ότι όλοι στράφηκαν στις λαϊκές αγορές, όπως λένε, αναζητώντας φθηνές λύσεις, ακόμη και εκεί έχουν περιορίσει τις αγορές τους. «Νωρίς το πρωί και μέχρι το μεσημέρι κίνηση σημειώνεται, αλλά οι περισσότεροι κοιτούν και φεύγουν», παρατήρησε πωλήτρια, που στη μία είχε αρχίσει ήδη να πακετάρει. Τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της έκαναν λόγο για μειωμένες πωλήσεις και περιορισμένα έσοδα για τους ίδιους που δεν μπορούν να καλύψουν πια το κόστος διαβίωσής τους. «Με μια λαϊκή την εβδομάδα δεν βγαίνει», λένε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο προφίλ των αγοραστών; Τις πρωινές ώρες οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι νοικοκυρές στον πάγκο με τα λαχανικά. Στις 10, στις 11 και στις 12 νεαρότερης ηλικίας άτομα, που αναζητούν φθηνότερες λύσεις στο χώρο της ένδυσης και της υπόδησης. Και όταν ζυγώνει η ώρα της αποχώρησης, τότε οι τελευταίοι πελάτες είναι αυτοί που ψάχνουν τις ακόμη πιο χαμηλές τιμές.

«Μέχρι το 2019 ήμασταν καλά», δηλώνουν και σημειώνουν πως «μετά τους περιορισμούς της πανδημίας ο κόσμος επανήλθε», αλλά όπως λένε, «ήταν διαφορετικός». Ο μειωμένος τζίρος αφήνει το αποτύπωμά του και στον αριθμό των πωλητών που απασχολούνται στο χώρο. «Σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια σίγουρα πιο μειωμένος», σημειώνουν και προσθέτουν πως είδαν συναδέλφους τους να εγκαταλείπουν αναζητώντας εργασία ακόμη και στο εξωτερικό.

Με τις σκέψεις για τη δουλειά που τους περιμένει στο σπίτι συντροφιά, με το εμπόρευμα που πρέπει να τακτοποιηθεί, γυναίκες και άνδρες, πωλήτριες και πωλητές, αποχωρούν αφήνοντας στις 14:00 το χώρο της λαϊκής αγοράς γνωρίζοντας καλά πως το ταμείο τους δεν τους προκαλεί χαμόγελα. Όμως, χωρίς να το βάλουν κάτω, το επόμενο Σάββατο, στο ραντεβού με τους πελάτες τους θα είναι συνεπείς με την προσδοκία ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. “Πρώτα για όλο τον κόσμο και ύστερα για εμάς”, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος