Κομοτηνή- Ι.Παπαναστασίου: Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την προστασία του δασικού πλούτου

Την ανάγκη υλοποίησης προληπτικών παρεμβάσεων για την προστασία του δασικού πλούτου τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Μακεδονίας Θράκης και Βορείου Αιγαίου Ιωάννης Παπαναστασίου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (26-5-2021).

Όπως τόνισε το αν θα είναι επιτυχημένη ή όχι η αντιπυρική περίοδος θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες,  αλλά και από την προετοιμασία που έχει προηγηθεί. Ο κος Παπαναστασίου επεσήμανε ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους συστηματικοί καθαρισμοί, απομακρύνσεις πεσμένων κλαδιών, κορμών και αποψιλώσεις ξηρών χόρτων και θάμνων που συσσωρεύονται και εμποδίζουν την προσπάθεια των πυροσβεστών, αλλά αποτελούν και εύφλεκτη ύλη. «Είδαμε τι συνέβη στο Μάτι, «Μάτια» υπάρχουν παντού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Παπαναστασίου.

Κομοτηνή- Ι.Παπαναστασίου: Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την προστασία του δασικού πλούτουΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου η Πυροσβεστική Υπηρεσία ελέγχει την προσβασιμότητα των δικτύων εντός των δασικών εκτάσεων και ζητά από τις εμπλεκόμενες αρχές (δασική υπηρεσία, δήμοι, πολιτική προστασία κ.α.) να είναι άμεσα προσβάσιμα. Τονίζεται δε πάντοτε, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η αναγκαιότητα της χάραξης αντιπυρικών ζωνών και η αποκατάσταση των υπαρχόντων. Αλλά και η τοποθέτηση υδρο-δοτικών δικτύων με τις υδατο-δεξαμενές. «Καθοριστική προϋπόθεση για την επιτυχή εκτέλεση των εργασιών αυτών», είπε ο κος Παπαναστασίου, «είναι η δασική υπηρεσία να είναι «πλήρως στελεχωμένη»».

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει την αναγκαιότητα της ανανέωσης του εξοπλισμού των Πυροσβεστών, καθώς ο υπάρχον, δωρεά παρελθόντων ετών,  δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και να προστατέψει σωστά τους πυροσβέστες την ώρα που δίνουν την «μάχη» με τις πύρινες φλόγες.
Συνέντευξη –κείμενο: Μαρία Νικολάου φωτογραφία-πηγή: διαδίκτυο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος