Κομοτηνή: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων απέκτησε το δικό της μουσείο

Για το πρώτο Μουσείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ένα μουσείο που δημιουργήθηκε, εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και λειτουργεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θολού της Νέας Ζίχνης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και την εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (15-10-2021) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κος Αριστείδης Χρυσόπουλος σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα χώρο που ανήκει σε όλους τους Θρακιώτες και όχι μόνο.

Κομοτηνή: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων απέκτησε το δικό της μουσείοΈνα μουσείο που, όπως είπε, φιλοξενεί κειμήλια Θρακών από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη. Κειμήλια από τις «χαμένες πατρίδες» της Θράκης που δεν ανήκουν πλέον στον Ελλαδικό χώρο. «Τα έχουν παραδώσει Θρακιώτες που ήθελαν να τα προσφέρουν στην Ομοσπονδία, να παραμείνουν για τις επόμενες Γενιές έτσι ώστε να υπάρξει η διάσωση και η μεταλαμπάδευση της Θρακιώτικης Παράδοσης» σημείωσε ο κος Χρυσόπουλος.

Κομοτηνή: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων απέκτησε το δικό της μουσείοΠαράλληλα, εξήγησε ότι είναι κάποιοι άνθρωποι που τα είχαν στα χέρια τους και τα έδωσαν, ώστε να τα κρατήσουν και να τα αξιοποιήσουν με το σωστό τρόπο. Πρόκειται για αντικείμενα που «μαρτυρούν» τον τρόπο ζωής των Θρακιωτών εκείνων των χρόνων, σχετίζονται με την αγροτική ζωή, την καθημερινότητά τους, το νοικοκυριό τους , τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Αλλά και εικονίσματα από τις χαμένες Πατρίδες, όπως από την Παναγία Επιβατιανή, από τη περιοχή της Συληβρίας της ανατολικής Θράκης.

«Ιδιαίτερα ατομικά, οικογενειακά αντικείμενα, αλλά και εργαλεία δουλειάς των Θρακών, οι οποίοι έχουν έρθει από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη. Εκατοντάδες μικρά ή μεγάλα εκθέματα φιλοξενούνται πια στη στέγη του παλαιού δημοτικού σχολείου Θολού, το οποίο ανακαινίστηκε για τη φιλοξενία του Μουσείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικού Ελληνισμού” σημείωσε ο δραστήριος πρόεδρος προσθέτοντας ότι η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι μόνιμη κάτοικος στο Δημοτικό Διαμέρισμα, πρόκειται για την κα Δήμητρα Μακρίδου η οποία θα είναι η υπεύθυνη του Μουσείου έτοιμη να το ανοίξει και να ξεναγήσει τους επισκέπτες.

Φώτο: Αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος